Melomanii orădeni sunt invitați mâine, 6 iunie, de la ora 19.00, în sala de concerte „Enescu-Bartók” a Filarmonicii orădene, la un concert simfonic deosebit, avându-l la pupitrul dirijoral pe maestrul Andrea Barizza din Italia.

Întregul program a fost prezentat astăzi, 5 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, de Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii orădene. Seara muzicală va cuprinde următoarele lucrări: Uvertura Idomeneo și Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră în La major, de Wolfgang Amadeus Mozart, iar în încheiere, va fi prezentată Simfonia I în Do major, op. 21, de Ludwig van Beethoven.

Dirijorul invitat, Andrea Barizza, a absolvit Conservatorul de Muzică „Giacomo Puccini” din La Spezia, secția Pian. A urmat studii de dirijat de orchestră la Universitatea de Muzică „Carl Maria von Weber” din Dresda, sub îndrumarea profesorilor Christian Kluttig și Steffen Leissner. A participat la numeroase masterclass-uri susținute de maeștrii Piero Bellugi (Florența) și Vladimir Jurovskij (Berlin). În 2015, obține premiul II la Concursul de Dirijat al Universității Centrale Germane. A fost asistentul dirijorului de cor al Filarmonicii din Dresda, corepetitor al Landesbühne Sachsen, iar în 2016 a fost asistent și corepetitor la Opereta de Stat din Dresda. Pe parcursul carierei sale de dirijor a avut prilejul să colaboreze cu violoniști de renume internațional, precum Dmitri Berlinsky, Valery Vorona, Viktor Tretiakov. În prezent, Andrea Barizza este asistent al dirijorului Michale Sanderling la Filarmonica din Dresda.

Partea solistică a concertului de Mozart va fi interpretată de Cristina Anghelescu, solistă a Societăţii Naţionale de Radiodifuziune din Bucureşti, artistă cu o deosebit de bogată experienţă, bucurându-se de o binemeritată apreciere atât în ţară, cât şi peste hotare (în Europa şi în SUA), făcând parte din elita violoniştilor români. Având un ton remarcabil, o tehnică performantă, sigură şi experimentată, cu un repertoriu amplu, de la muzica preclasică la cea contemporană, violonista a fost distinsă cu importante premii internaţionale: Jacques Thibaud (Paris, 1981), Ludwig Spohr (Fribourg, Elveția, 1982), Alberto Curci (Italia, 1983), Tibor Varga (Sion, Elveţia, 1983), Luis Sigall (Chile, 1985), P. I. Ceaikovski (Moscova, 1986), Jean Sibelius (Helsinki, 1990), Andria (Italia, 1991).