Un concert vocal-simfonic mai puțin obișnuit a avut loc ieri în sala „Enescu-Bartók” a Filarmonicii orădene. Cei 36 de corişti au fost împărţiţi în două, la etaj, de-o parte şi de alta a scenei, creându-se, astfel, o atmosferă specială.

La pupitrul dirijoral s-a aflat maestrul Jankó Zsolt, dirijorul Filarmonicii de Stat Oradea şi al Operei Maghiare din Cluj-Napoca.

Concertul a avut loc cu participarea corului Filarmonicii orădene, dirijat de Lászlóffy Zsolt.

Născut în 1973, Lászlóffy Zsolt aduce cu sine un suflu nou în viața ansamblului, venind cu tehnica dirijorală a unei școli muzicale cu tradiție, fapt ce se poate observa, de altfel, și în creațiile muzicale abordate de cor sub îndrumarea sa. Având o pregătire profesională înaltă, Lászlóffy Zsolt a îmbogățit repertoriul corului, acesta apărând periodic în concerte vocal-simfonice, alături de orchestra simfonică, dar și în concerte a cappella sau spectacole de operă. Deși este un cor relativ tânăr, cei peste 20 de ani de activitate au transformat Corul Filarmonicii de Stat Oradea într-unul cu tradiție, care poate aborda cu seriozitate orice epocă stilistică sau gen muzical specific unui astfel de ansamblu. În ultimii ani, Corul a participat la mai multe turnee internaționale (Ennio Morricone - 2015, 2017, 2018; James Newton Howard - 2017), prin care a contribuit în mod direct la creșterea prestigiului instituției de cultură orădene.

„A fost un concert mai puțin obişnuit, întrucât cei 36 de corişti au fost împărţiţi în două părţi, la etaj, de-o parte şi de alta a scenei, creându-se, astfel, o atmosferă specială”, a declarat Kurucz Tibor, directorul artistic al Filarmonicii de Stat Oradea.

Din program au făcut parte coruri, uverturi și fragmente orchestrale din opere de G. Verdi, G. Bizet, G. Donizetti, R. Leoncavallo, G. Puccini și P. Mascagni.

Înregistrarea concertului de joi va fi disponibilă pe pagina Facebook a filarmonicii orădene (facebook.com/fila.oradea) și pe canalul Youtube (youtube.com/user/FilaOradea), începând de astăzi, 16 aprilie.