Concertul extraordinar la Casa de Cultură a Sindicatelor - ,,Noi umblăm a corinda...”
Sub genericul ,,Noi umblăm a corinda și cu drag a vă cânta”, în data de 19 decembrie, de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, va avea loc concertul extraordinar organizat de Consiliul Județean Bihor, prin Centrul de Cultură al județului și în colaborare cu Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea.
Evenimentul va fi realizat în colaborare cu cursanții, absolvenții și profesorii Școlii de Arte Francisc Hubic, cu ansambluri locale și nu numai, alături de nume sonore ale muzicii populare. Vor evolua în concert: grupul vocal ,,Lioara”, coordonator, prof. Antonela Ferche Buțiu, Ansamblul folcloric Bărdăuța - Borod, ansamblul ,,Mlădițe de Tezaur”, cordonator, Anca Banda, Ansamblul folcloric Nuntașii Bihorului, instructor, Dinu Avram, alături de Teodora Șandru, Ciprian Mocan, Andrada Tulvan, Florica Ruja, Antonela Ferche Buțiu, Maria Sidea, Marius Mihuț - Tezaur uman viu, precum și invitați speciali din alte zone folclorice: Sava Negrean Brudașcu și grupul de colindători din Buciumi - Sălaj, Liliana Laichici - Banat, Alina Pinca și grupul de colindători din Sibiu.
Acompaniamentul va fi asigurat de orchestra Rapsodia Bihoreană, dirijor, prof. Liviu Buțiu, o orchestră cu notorietate de necontestat pe plan local și național, notorietate care și-a câștigat-o prin numeroasele concerte, emisiuni la Televiziunea Națională și nu numai, prin aparițiile de un înalt nivel artistic, care au fost apreciate de personalități marcante ale culturii și de public, deopotrivă. Nu o dată, această orchestră, prin suitele atent orchestrate de dirijorul Liviu Buțiu, au ridicat sala în picioare. Cea mai recentă apariție a orchestrei a fost în Concertul ,,România ne unește”, organizat de municipalitate, prin Visit Oradea, un adevărat regal, care a avut un succes extraordinar.
În prima parte, a spectacolului în decor de iarnă, organizatorii și-au propus să-i transpună pe spectatori în frumusețea sărbătorilor de altădată, la țară, în casa de gospodari, unde, în miros de cetină și cozonac proaspăt, toate pregătite după rânduiala străveche, se așteptau cu nerăbdare, cetele de colindatori. Așadar, vor colinda și vor prezenta obiceiuri străvechi de Crăciun colindatorii - cursanți și absolvenți ai Școlii de Arte Francisc Hubic, alături de cadrele didactice de la clasa de canto popular, alte grupuri de colindatori ale unor ansambluri locale, colindători din zona Bihorului, zona Ardealului, zona Banatului și Sălajului. Și, după cum sugerează chiar și denumirea concertului, după colindat, urmează cântec, joc și voie bună, specifice acestei sărbători mari – „Nașterea Mântuitorului”.
„Pornind de la credinţa că tradiţiile populare româneşti rămân tezaurul nostru cel mai de preţ şi trebuie să facem tot ce se poate pentru ca ele să se păstreze vii în mintea tinerilor şi a oamenilor, de la certitudinea că și în acest an concertul nostru, devenit o tradiție, este așteptat de locuitorii urbei cu mare nerăbdare, inițiem acest proiect, care se vrea o realizare artistică de înaltă ținută. Valorificând aceste tradiții și frumosul din folclor, transpunând publicul în lumea satului de altă dată, vom observa că aceste elemente de cultură ne vor sensibiliza şi bucura în acelaşi timp, creând armonie şi emoţie estetică puternică, impresionând pozitiv, deopotrivă, pe toți cei implicați”, a declarat dirijorul Liviu Buțiu, manager interimar al Centrului de Cultură a județului Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.