Concertul va fi difuzat vineri online - Program inedit la Filarmonică
Concertul simfonic din această seară de la Filarmonica de Stat Oradea va fi difuzat vineri, 6 noiembrie, online, pe pagina de Facebook a instituţiei.
Kurucz Tibor, directorul artistic al Filarmonicii orădene, a prezentat, ieri, într-o conferință de presă, programul și invitații concertului care va avea loc astăzi, 5 noiembrie, de la ora 19.00, în sala „Enescu-Bartók”.
Din program vor face parte lucrările: M. Praetorius – ar. J. Horváth: Cinci dansuri baroce din colecţia „Terpsichore” (primă audiție); F. Mendelssohn-Bartholdy: Concert nr. 1 pentru pian şi orchestră în sol minor, op. 25, și E. Wolf-Ferrari: Simfonie de Cameră (primă audiție).
Dirijorul invitat, Horváth József, s-a născut în 1975, la Cluj-Napoca. La vârsta de şase ani, a început să studieze vioara şi pianul. În anul 1999, a absolvit secţia dirijat cor şi în 2001, secţia dirijat orchestră a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din orașul natal, unde a fost îndrumat de Petre Sbârcea, Florentin Mihăiescu, Cornel Groza şi Gheorghe Victor Dumănescu. A participat la cursurile de măiestrie ale maeştrilor Christfried Brödel (Dresda, Germania), Fürst János (Szeged, Ungaria), George Pehlivanian (Valencia, Spania), Ghennady Rojdestvensky (Gotha, Germania) şi Kurt Masur (Wroclaw, Polonia). Evoluţia profesională i-a fost influenţată în mod semnificativ şi prin participarea sistematică la repetiţiile şi concertele marilor dirijori Claudio Abbado, Rudolf Barshai, Sir Colin Davis, Adam Fischer, Gianluigi Gelmetti, Valery Gergiev, Philipe Herreweghe, Leonard Slatkin, Pinchas Steinberg, Jesús López-Cobos, Miguel Angel Gomez Martinez şi George Pretre. Începând din 1999, este dirijor al Operei Maghiare, iar din noiembrie 2006, şi al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, acumulând peste 40 de titluri în repertoriul său. Ca dirijor invitat, a condus orchestrele Filarmonicilor din Arad, Oradea, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Sibiu, Timişoara, Târgu-Mureş, Ploiești, Pitești, Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti, Opera Naţională din Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Opera Brașov, Opera Craiova, Corul Radio din Budapesta, Opera Naţională din Budapesta şi Orchestra Simfonică RTVE din Madrid. A fost inițiatorul și directorul artistic al festivalului comemorativ Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj, în octombrie 2011. În anul 2009, a fost distins cu Trofeul Lya Hubic, iar la Gala Premiilor Operelor Naționale din 2016, i s-a acordat „Premiul pentru cel mai bun dirijor”, pentru realizarea premierelor de Samson și Dalila, Werther, Lacul Lebedelor și Nabucco la cele două Opere din Cluj-Napoca. Este fondator şi director artistic al Orchestrei CLASSICA din Cluj-Napoca, prin care doreşte să promoveze tinerii muzicieni din Transilvania.
Solistul Cadmiel Boţac, în premieră la Oradea
Deosebit de tânăr, născut în 1997, solistul invitat - Cadmiel Boţac -, a început studiul pianului în orașul natal, Sighetu Marmaţiei, la vârsta de 4 ani, sub îndrumarea profesoarei Monica Chifor. Talentul său a fost remarcat de timpuriu, la 6 ani câștigând deja primul concurs național. Au urmat alte premii naționale și internaționale, cele mai importante fiind Premiul I la concursul „Young Virtuoso” – Zagreb şi Premiul I la Concursul „Dinu Lipatti” - Bucureşti. La 14 ani, se mută la Cluj-Napoca, pentru a putea lucra cu renumitul pianist și pedagog Daniel Goiţi, profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Formarea sa artistică se completează prin cursurile de măiestrie la care a participat în cadrul Mozarteum International Summer Academy de la Salzburg și International Summer Academy Vienna, unde a beneficiat de îndrumarea unor mari artiști, precum Robert Levin, Boris Berman și Markus Schirmer. Un eveniment foarte important în evoluția tânărului artist a avut loc la Concursul Internaţional „Astana Piano Passion” din Kazahstan (2014) unde a obținut Premiul I, fiind apreciat în mod deosebit de renumitul pianist Denis Matsuev, care l-a invitat să susţină un recital chiar la reședința sa. La scurt timp, a câștigat Concursul „Milano Piano Talents”, Concursul Internaţional „Adilia Alieva” din Franţa și alte două concursuri internaționale din Brașov și Sibiu. Tânărul pianist acordă o mare importanţă şi muzicii de cameră. Este laureat cu Premiul I la Concursul „Mozart” din Cluj-Napoca, atât la secțiunea pian solo cât și la cea de duo pian-vioară. De asemenea, în doi ani la rând, a fost bursier în cadrul Festivalului SoNoRo. A susţinut concerte cu Orchestra Naţională din Kazahstan și Filarmonica din Irkutsk, în cadrul festivalului „Stars on Baikal”, iar în țară, cu Orchestrele Radio – Bucureşti și cu orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iaşi, Bacău, Satu-Mare, Arad. A susţinut recitaluri în SUA, Luxemburg, Croația, Italia, Franţa, Rusia, Germania și Austria. În prezent, este masterandul Academiei de Muzică și Arte din Viena, la clasa profesorului și pianistului Stefan Arnold.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.