Proiectul cultural „Tipografia de Idei” își propune să prezinte publicului larg o instituție culturală și educațională care utilizează abordări contemporane pentru a prezenta și interpreta diferite aspecte ale artei, culturii, istoriei și științei. În contrast cu muzeele tradiționale, care pot păstra exponate în mod tradițional și pot pune accent pe colecții istorice, un muzeu modern se concentrează pe inovație, interactivitate și angajamentul vizitatorilor.

În acest context, conferința „Muzeul modern. Reper, sens, identitate”, susținută de reputatul psiholog prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, vine să dezbată rolul pe care o instituție muzeală modernă îl are în societate. Evenimentul va avea loc vineri, 18 august, începând cu ora 12.00, în parcul Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A). Moderatorul întâlnirii va fi prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal. Considerat unul dintre cei mai influenţi psihologi români, Daniel David este profesor de Ştiinţe cognitive clinice la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, director fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie de la UBB, adjunct professor la Mount Sinai School of Medicine, New-York, SUA, şi director pentru cercetare al prestigiosului institut Albert Ellis Institute, New York, SUA. În anul 2015, Daniel David a publicat și lucrarea monografică „Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor”. Este directorul fondator al Clinicii Universitare de Psihologie „Babeş Bolyai - PsyTech” şi preşedintele fondator al Asociaţiei de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România. Ca practician, este psiholog principal în psihologie clinică şi psihoterapie acreditat de Colegiul Psihologilor din România şi supervizor în psihoterapie acreditat de Albert Ellis Institute (diplomate) şi de Academy of Cognitive Therapy (diplomate) din SUA. În anul 2020 a fost ales în funcția de rector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar din 2022 este membru al Academiei Române și al Academiei Europene (Academia Europaea). Evenimentul este organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal împreună cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, Centrul de Cultură al Județului Bihor și Armonix Centru Educațional SRL și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, alături de partenerii privați Mr. Bean, Bers Nova și D&C Oradea.

Proiectul cultural estival „Tipografia de idei” | #hailamuzeu este implementat în cadrul Programului Interreg România-Ungaria ROHU446 și este finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională și cofinanțat de statele partenere în program, România și Ungaria. Intrarea este gratuită.