Duminică, s-au împlinit trei ani de la trecerea în eternitate a regretatului profesor dr. Constantin Mălinaş. Fost director al Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai" din Oradea şi profesor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii orădene, Constantin Mălinaş a decedat pe 24 februarie 2010, în urma unei boli nemiloase.

Vineri, 1 martie, vor avea loc mai multe activităţi după următorul program: de la ora 10.30, parastas la Biserica Ortodoxă din Popeşti; de la ora 11.00, vernisajul expoziţiei de fotografii: „Pe urmele profesorului Constantin Mălinaş" - autor, artistul fotograf Gheorghe Petrila; la ora 11.30, dăinuiri culturale judeţene - Simpozion public: "Profesorul dr. Constantin Mălinaş, model actual generaţiilor de elevi"; la ora 12.30, prezentarea şi lansarea primului număr pe anul 2013 al revistei Familia Română din Baia Mare şi al gazetei Apşa din Maramureşul Istoric; de la ora 13.00, lansare de carte: "Bucovina noastră" - Vasile Ilica; de la ora 13.30, depunere de jerbe de flori la placa comemorativă fixată pe casa natală a profesorului Constantin Mălinaş la Ciutelec. Evenimentul comemorativ se va desfăşura în cadrul proiectului cultural-educativ judeţean: "Manifestări culturale pe Valea Bistrei, dedicate omagierii prof. dr. Constantin Mălinaş - Popeşti - Ciutelec 1 Martie 2013". Potrivit lui Tiberiu Moraru, preşedintele Asociaţiei Morăriţa, lângă placa comemorativă depusă pe casa natală a regretatului profesor, dezvelită în anul 2012, vor fi depuse buchete şi jerbe de flori de către participanţii la proiect, împreună cu elevii şcolilor de la Ciutelec şi Popeşti. Mama regretatului profesor, Laura Maria Mălinaş, şi-a manifestat dorinţa de a participa la manifestările publice de la Şcoala din Popeşti, pentru a transmite generaţiilor de elevi mesajul său de emoţie şi suflet legat de această comemorare. Consiliul Local Tăuteu a hotărât, de curând, acordarea titlului de cătăţean de onoare post-mortem al comunei Tăuteu, acelaşi lucru fiind în studiul consilierilor din Popeşti. De asemenea, există o dorinţă mai veche a mamei lui Constantin Mălinaş, a elevilor şi profesorilor din Popeşti de a atribui numele regretatului profesor şcolii din comună. Evenimentul este organizat de Asociaţia Morăriţa, în parteneriat cu Fundaţia Dacia - Maramureşul Istoric, Asociaţia Culturală "Familia Română" - Baia Mare, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Universitatea Oradea, Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", Liceul Tehnologic nr.1 Popeşti, Cabinetul Avocaţial Paşcu şi Antiţa Balaci, Primăria Popeşti şi Primăria Tăuteu vor organiza

Coborator dintr-o veche familie nobiliară a Transilvaniei, cea a Bruchentalilor de Vest, bibliotecarul de vocaţie, profesorul şi cercetatorul Constantin Mălinaş în anul 2013 ar fi împlinit 70 de ani. Au trecut trei ani de la trecerea sa în eternitate, lăsând posterităţii un model de muncă şi trăire exemplar, prin cele peste treizeci de cărţi semnate în calitate de autor, încă pe atâtea volume îngrijite, prefaţate şi/sau postfaţate, zeci de articole şi studii publicate în volume şi periodice, numeroase traduceri, recenzii şi interviuri!