În prezența subprefectului Feneși Tibor și a comandantului locotenent colonel Ioan Bogdan, precum și a altor reprezentanți din partea Inspectoratului de Jandarmi Județean „Gl. bg. Anton Berlescu” Bihor, Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural a deschis expoziția „Jandarmeria Română 1850 – 2020”.

Vernisajul, restrâns şi fără public, a avut loc luni, 7 decembrie, iar de astăzi, expoziţia poate fi vizitată de orădeni. Cei prezenţi la vernisaj s-au bucurat de explicațiile oferite de dr. Flavius Nicolae Roaită, muzeograf în cadrul Muzeului Național de Istorie a României, curator al expoziției. Acesta a descris fiecare uniformă în parte și a prezentat exponatele, printre care se numără: replici ale uniformelor istorice, piese cu valoare istorică, brevete, manuale, regulamente și distincții militare, făcând o trecere în revistă a istoriei Jandarmeriei Române. Materialul filmat prezintă în detaliu întreaga expoziție.

O atenție deosebită a acordat personalității domnitorului Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853, 1854-1856), care prin Ofisul Domnesc din 3 aprilie 1850 a întărit „Legiuirea pentru reformarea corpului de slujitori în jandarmi”, lege votată de către Divanul Obștesc la 22 martie 1850. Astfel, numele lui este legat de înființarea Jandarmeriei. În secolul al XIX-lea, domnii Moldovei și Tării Românești, ulterior domnitorii/regii României (până în 1948, când România a devenit republică), au purtat zilnic uniforma militară, de general, ulterior de mareșal. Picturile și fotografiile îi surprind rar în haine civile.

Totodată, curatorul expoziției a descris uniforma de general al Principatului Moldovei. La bicorn, cocarda are culorile albastru și roșu, culorile naționale ale Moldovei. Bicornul a fost purtat și în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), de către generali, inclusiv de către domnitor. Ulterior, acesta va fi un element prezent doar la marina militară. Amintim că în epocă Principatele Române erau sub suzeranitatea Imperiului Otoman. Domnul Moldovei primea investitura de la sultan, inclusiv sabia. În toate portretele cunoscute, domnitorul poartă la gât Ordinul Otoman Nișan Iftihar (Ordinul Gloriei), pe pieptul drept, portretul sultanului, ordin personal al acestuia; lenta (diagonala) și prima placă de pe pieptul stâng sunt de la Ordinul Mântuitorului, grecesc, în grad de Mare Cruce.

Expoziția este organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), cu Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ,,General de brigadă Anton Berlescu” Bihor, Muzeul Jandarmeriei Române, Complexul Național Muzeal ASTRA, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I și Asociația RoMilitaria, cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române și își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României.

O contribuție semnificativă la conceperea expoziției a avut-o Adrian Nicolae Alexe, unul dintre cei mai reputați specialiști în istoria Jandarmeriei Române, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu. Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 8 decembrie 2020 - 28 martie 2021 și va putea fi vizitată de marți până duminică, între orele 09.00-17.00.