Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor  a pregătit  în parteneriat cu Asociația Internațională „Euro Foto Art” o nouă expoziție de artă fotografică. Expoziția   cuprinde  o selecție de 34 fotografii artistice realizate de absolvenții seriei D/ 2019 a cursului de tehnică și artă fotografică în limba maghiară organizată sub conducerea reputatului artist fotograf Ștefan Tóth AFIAP.

Fotografiile expuse au fost realizate în centrul istoric al orașului și în Cetatea Oradea, în zilele de  21 și 25 august, cu ocazia Zilelor Culturii Maghiare în Oradea, de către absolvenții cursului: Csíki Dovin Erika (Oradea), Darai Tóth Adrien (Borș), Nagy - Kristofi Daniel (Oradea), Radui Elemér-Szabolcs (Oradea), Szegedi Éva (Oradea) și Tankó Benadett (Hajduszoboszló-HU). Cei şase absolvenți au participat la un curs intensiv de două săptămâni, organizat  de Asociația Internațională „Euro Foto Art”,  perioadă în care s-au putut specializa corespunzător în arta fotografică. Fotografiile expuse demonstrează acest lucru, prin faptul că surprind momente inedite despre evenimentele fotografiate, în care au fost valorificate compozițiile, încadrarea subiectelor și iluminarea deosebită a acestora. Publicul vizitator va putea descoperi printre imaginile celor şase care alegorice, care au fost aduse de la Debrețin la Oradea: carul cu Coroana Sfântului Ștefan, carul comun Oradea-Debrețin, care a reprezentat valorile culturale ale celor două orașe, simbolizate de doi dansatori populari din zona Beiușului, respectiv din zona Debrețin, carul comun al celor două consilii județene, care se numește „Pâinea noastră de toate zilele”, carul comun al orașelor Tojama (Japonia) și Debrețin, carul care îl simbolizează pe regele Sf. Ladislau, care a defilat și cu ocazia vizitei Papale în Miercurea Ciuc, precum și cel realizat de centrul comercial Forum din Debrețin.

Vernisajul  va avea loc în prezența autorilor şi prietenilor lor, vineri, 30 august, ora 18.00, în Turnul Primăriei. Lucările expuse vor fi prezentate de criticul de artă dr. Ramona Novicov. În cadrul vernisajului artistul fotograf  Ștefan Tóth, președintele  Asociației Internaționale „Euro Foto Art”, va înmâna absolvenților Certificate de absolvire. Momentele muzicale vor fi asigurate de reprezentantul Formației „Duo Varadiensis” artistul Lucian Malița (vioară) și de absolventul Radui Elemér-Szabolcs (chitară), care vor interpreta mai multe piese din repertoriul internațional.

Expoziția de artă fotografică organizată de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, în parteneriat cu Asociația Internațională Euro Foto Art, va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 1 octombrie, de marți până duminica, între orele 12.00 – 19.00.