15 ianuarie este Ziua Culturii Naționale, decizie firească pentru că ea marchează momentul fast al nașterii, în urmă cu 174 de ani, a geniului poeziei românești, Mihai Eminescu.

La Beiuș, evenimentele referitoare la poetul nostru național au o semnificație aparte, deoarece între urbea de pe Crișul Negru și Eminescu există o apropiere spirituală, geniul liricii românești fiind și el „vulcanist”, chiar cel dintâi dintre  numeroșii elevi care, de-a lungul secolelor, au revendicat cu justificată mândrie, acest statut. Ioan Slavici, consemna trecerea lui Eminescu prin Beiuș, avansând chiar ipoteza că poetul ar fi susținut examenul de bacalaureat la vestitul gimnaziu vulcanian, „ca privatist, adică pregătit în particular”.

Trecerea lui Eminescu prin urbea de pe Crișul Negru și-a găsit expresia artistică prin efigia montată pe fațada Colegiului Național „Samuil Vulcan” (2000) și bustul dezvelit (2011) chiar în parcul ce poartă numele poetului nostru național.

Luni, 15 ianuarie, beiușenii au participat la mai multe evenimente cultural-artistice ocazionate de aniversarea a 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Primul dintre acestea a avut loc, firește, în Parcul Mihai Eminescu, la bustul poetului, acolo unde, la ora 12, elevi și cadre didactice de la școlile beiușene, precum și câțiva iubitori ai liricii eminesciene, printre care i-am remarcat pe notarul, publicistul și prozatorul Iosif Tocoian și poetul Nicolae Brânda, reprezentanți ai Asociației Culturale „Lioara” și pe Viorel Ianc, președintele Asociației „Avram Iancu” Beiuș, s-au alăturat organizatorilor festivității, primarul Gabriel Popa, viceprimarul Dragoș Balog și Anca Banda, referent la Casa de Cultură Beiuș. După momentul artistic oferit de corul elevilor de la Liceul Vocațional Pedagogic Nicolae Bolcaș” și de colegii lor care au recitat din creația eminesciană, cei prezenți au depus flori la bustul lui Mihai Eminescu, iar primarul Gabriel Popa a subliniat importanța transmiterii interesului față de marile creații culturale românești către generațiile tinere:

„Numeroși elevi, cadre didactice și nu numai se află aici pentru a aduce recunoștință poetului nostru național. Este de datoria noastră să transmitem tinerei generații sentimentul de recunoștință față de geniul eminescian și dorința de a-i cunoaște opera pentru că numai așa ne păstrăm identitatea noastră națională. Este datoria Școlii ca Eminescu să rămână în inimile tuturor românilor.

Trebuie să aducem mulțumiri și celor care au făcut eforturi ca la Beiuș să avem un monument închinat lui Eminescu și mă refer la domnul notar Iosif Tocoian, publicist și prozator, la rândul său, cel care a fost inițiatorul proiectului ridicării bustului poetului național aici, precum și la poetul Nicolae Brânda, colaboratorul său apropiat în demersul menționat.

Mulțumesc reprezentanților școlilor beiușene pentru implicarea în buna desfășurare a acestui necesar gest de recunoștință față de Mihai Eminescu, azi, de Ziua Culturii Naționale!”

A urmat, de la ora 12.30, la Sala Mare a Primăriei, spectacolul „Povestea neamului românesc... de la bunici la nepoți” organizat, în parteneriat, de Asociația de Ajutor Reciproc „Unirea” Beiuș, Colegiul Național „Samuil Vulcan” și Primăria Municipiului Beiuș.

De la ora 15, iubitorii de poezie s-au reunit la Muzeul Municipal, unde mai mulți elevi ai școlilor beiușene și Corul Asociației „Avram Iancu” le-au oferit un frumos moment artistic inspirat din opera eminesciană. La evenimentul de la Muzeul Municipal au participat membri ai unor organizații locale, precum filialele beiușene ale Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere și Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” sau Asociația Culturală „Lioara” și Asociația „Avram Iancu”.