Galeria de artă a Asociaţiei culturale Ars Nobilis, de pe strada Cuza Vodă 21A, a fost, miercuri seara, 16 august, gazda primitoare a unui inedit vernisaj de debut în arta contemporană al artistei Dalina Zăpodeanu.

Propunerea organizatorilor, de a miza pe doi tineri, un artist visual, Dalina Zăpodeanu, şi un curator tânăr, David Aron Indig, a avut un succes neaşteptat, expoziţia bucurându-se de coerenţă, echilibru şi o surprinzătoare teoretizare. În aceste geometrii ale sublimului, opţiunile Dalinei Zăpodeanu pentru abstract şi monocrom sunt tranşante, nelăsând loc nici unei ambivalenţe. Picturile ei par să plutească într-o lume paralelă cu lumea noastră, par să respire aerul pur şi rarefiat al unei alte dimensiuni, total indiferente faţă de noi; par reci şi impasibile, monade complet impenetrabile oricărei hermeneutici, în faţa cărăora unica întrebare care ne vine în minte e cea care dă glas perplexităţii faţă de desăvârşirea lor tehnică.

„Ce croiesc căutările? Experiența unei tehnici este simultan integrată în tipul de trăire transmisă întocmai intuiției aflată între control și libertate. Libertatea oferă calea tehnică spre senzație precum și interpretarea ei în interiorul unei geometrii a măsurii. Un joc de șah Apollon si Dionysos, subconștient”, a declarat în deschiderea evenimentului curatorul expoziției, David Aron Indig.

Despre lucrările tinerei artiste, Dalina Zăpodeanu a vorbit și criticul de artă lect. univ. dr. Ștefan Gaie. „Pictura monocromă, căreia îi aparţine Dalina Zăpodeanu, ridică întrebări la care refuză să dea un răspuns, lăsând interpretarea deschisă unei dezbateri care o menţine vie. Acest refuz deschide calea unei libertăţi absolute a privitorului, care, atras într-un joc hermeneutic subtil în care conferirea semnificaţiei este luată pe cont propriu, devine adevăratul Creator”, a adăugat Ştefan Gaie.

Evenimentul a prilejuit și prezentarea unui nou concept expozițional, un nou concept al panotării, dar și al documentării unei astfel de expoziții. Panotarea realizată de curatorul expoziției, David Aron Indig, a fost o adevărată provocare artistică, lucru apreciat de întreaga audiență. La vernisaj au fost prezente o serie de personalități ale vieții culturale orădene, inclusiv PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei. Lupa de bijuterii, pusă invitaților la dispoziție de către organizatori, nu a fost adusă aici întâmplător, ea deschizând o poartă spre microcosmosul din lucrările artistei, oferind o șansă spre a cunoaște lume interioară, fragilă, dar și latura puternică a tineri artiste.

Expoziția de Galeria de artă a Asociaţiei culturale Ars Nobilis, de pe strada Cuza Vodă 21A, va rămâne deschisă până pe data de 22 august 2017, orele de vizitare fiind 17.00 - 22.00.