Recent, la Editura Primus din Oradea, a ieşit de sub tipar volumul Cartea Sabinei, al scriitoarei şi editorului Sabina Măduţa. Volumul cuprinde, în cele 228 de pagini ale sale, interviuri, cronici, file de jurnal, rezultând o antologie ale unor personalităţi literare pe care scriitoarea le-a onorat de-a lungul vieţii sale.

„Ajunsă la statura interioară şi temporală a deplinei maturităţi, scriitoarea, editoarea şi omul de cultură cu multiple valenţe, Sabina Măduţa, se revelează cititorilor şi celor care ştiu să preţuiască arta cuvântului şi trăirile spirituale adânci printr-un nou volum, făcându-şi pe filele lui un amplu portret literar în care a aşternut unele din cele mai valoroase sedimente ale operei sale scriitoriceşti”, arată în Cuvânt Înainte Pr Dorel Octavian Rusu. „Textele alese de autoare pentru această antologie n-au fost selectate la întâmplare ci vin să înfăţişeze cele mai indrăgite personalităţi literare culturale asupra cărora Sabina Măduţă s-a aplecat cu cinstire şi uneori chiar cu veneraţie, pentru a le evidenţia strălucirile diamantine ale spiritualităţii şi creaţiilor lor”, a mai explicat Pr Dorel Octavian Rusu.

Astfel, printre personalităţile evocate, cititorul va regăsi nume ca Vasile Voiculescu, Bartolomeu Valeriu Anania, Pan M. Vizirescu, sau Panait Istrati.

Tot în deschiderea volumului a realizat o prefaţă şi Cezarina Adamescu. „(...) Sabina Măduţa este autoarea care s-a impus în literatura română, prin astfel de evocări ale unor personalităţi de excepţie ale neamului românesc (...). Interviurile realizate de autoare cu mari personalităţi, emisiunile televizate şi cărţile editate până în prezent au rămas mărturii excepţionale pe care Sabina Măduţa le pune la dispoziţia cititorilor în această carte evocatoare, care atinge genul memorialistic, dar vine şi cu creaţii inedite, amintiri din propria copilărie sau evocări ale străbunilor săi. Şi. în plus, cu Pagini de Jurnal Remarcabile”, a scris Cezarina Adamescu, adăugând, la finalul unei elocvente prezentări a volumului, că această carte este „un reper strălucit a ceea ce înseamnă muncă, pasiune, dedicare, afirmare în atât de strălucitul şi plin de miracole tărâm al literaturii româneşti de ieri şi de azi, pentru beneficiarii din toate timpurile”.

.