Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea a găzduit joi, 30 mai, lansarea albumului „Neoromânesc – Oameni. Istorie. Credință”, ca omagiu fostului episcop greco-catolic Valeriu Traian Frențiu.

Evenimentul a avut loc în Aula Magna a Seminarului, unde au participat mai multe personalități importante precum Preasfințitul Virgil Bercea, episcop al Episcopiei Române Unite cu Roma (Greco-Catolică) de Oradea, și Aurel Chiriac, director al Muzeului Țării Crișurilor, care au contribuit la acest album, pe lângă coordonatoarea, Rodica Indig, criticul și istoricul de artă Ramona Novicov și fotograful Florin Șipoș, țoți prezenți la acest eveniment. Importanța acestui album este dată de explorarea stilui neoromânesc, stil prezent în mai multe clădiri, care nu doar ne definesc orașul, ci definesc cultura românească. Faptul că acest album este dedicat episcopului Valeriu Traian Frențiu aduce omagiu martirilor din perioada comunistă, Valeriu Frențiu pierzându-și viața la Sighet în 1952, la vârsta de 77 de ani.

„Am scris cu mare bucurie acest volum, deoarece mulți par să ignore importanța Bisericii Greco-Catolice”, spune coordonatoarea Rodica Indig. Unul din lucrurile pe care aceasta le consideră „importante de retinuț” este faptul că toate clădirile ilustrate în album aparțin perioadei interbelice. Criticul de artă Ramona Novicov a oferit detalii despre stilul neoromânesc și cel neobrâncovenesc, care, după cum spune ea, este „o sinteză dintre spiritul baroc și cel monastic”. „Arta Splendorii este profund spiritualizată în acest moment înalt al artei europene”, a precizat Ramona Novicov.

Pe de altă parte, Aurel Chiriac consideră că „realizările Bisercii Greco-Catolice au fost minimalizate, chiar uitate” și a menționat că, în momentul în care și-a scris teza de doctorat, adepți ai Bisericii Ortodoxe l-au criticat pentru „cutezare”. Un rol important în realizarea albumului l-a avut Florin Șipoș, care a vorbit despre fotografiile sale, despre cum el a decis să își lase arta sa să vorbască de la sine, fără să își adauge și el subiectivitatea, astfel mergând către o latură de foto-reportaj, nu de fotografie artistică. În încheiere, PSS Virgil Bercea a vorbit despre martiriul episcopului Frențiu și contribuția sa majoră la funcționarea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.

Albumul face parte din proiectul „Orașul cu 1000 de chipuri” al Asociației culturale Ars Nobilis și a fost finanțat de Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte a Consiliului Județean Bihor.

Rareș CERNEA, Jurnalism, Anul I