Pe simezele Galeriei „Mezey Lajos” din Oradea vor fi instalate 78 de fotografii realizate de reputatul fotoreporter și artist fotograf Ótos András din Novi Sad, Serbia.

 

Noul Centru Expozițional EFA Oradea, Corpul E, parter, al Cetății medievale Oradea, oferă posibilitatea organizării, simultan, a mai multor expoziții de artă fotografică. În acest context, Asociația Internațională „Euro Foto Art” (AIEFA) organizează, în parteneriat cu Summit Agro, România Visit Oradea – Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Împrejurimi, o nouă expoziție de artă fotografică. De această dată, pe simezele Galeriei „Mezey Lajos” (primul fotograf din Oradea), va fi instalată o selecție de 78 de fotografii realizate de reputatul fotoreporter și artist fotograf Ótos András din Novi Sad (SRB).

Artistul fotograf s-a născut în anul 1963, în Novi Sad, unde a terminat și studiile. Părinții lui pedagogi l-au introdus în tainele fotografiei și a filmării, încă din perioada când umbla la grădiniță. În perioada studiilor generale și medii, a fost multipremiat cu locul I, de 12 ori la concursurile organizate pentru „mici tehnicieni”, în perioada Iugoslaviei, la categoria de filme de amator. Ulterior, a obținut zeci de premii cu fotografiile și filmele sale. În anul 1984, a devenit angajat al ziarului „Magyar Szó”. În perioada războaielor din anul 1990, a fotografiat în Serbia, Croația și Kosovo. Imaginile sale de război au fost expuse împreună cu Domján László în Ungaria și Franța. A fost distins cu premiul „Forum”, iar în anul 1989, cu premiul Agenției de știri „Tanjug”. Dragostea lui pentru fotografie s-a transmis prin fata lui, care studiază în prezent la secția operatorie a Academiei din Novi Sad. Ótos András este fotoreporter de 35 de ani și redactor de imagine  și o personalitate definitorie a ziarului fondat în urmă cu 75 de ani. În perioada carierei sale, i-a fotografiat pe Putin, Milošević, Jasser, Arafat, Michael Jackson sau chiar și pe Papa. În acest an, a devenit membru al Societăți Fotografilor Maghiari din Bazinul Carpatin. În România, expune pentru prima dată reputatul artist fotograf și fotoreporterul Ótos András.

Vernisajul expoziției va avea loc în prezența autorului și a doi colegi din Novi Sad, duminică 23 iulie, de la ora 18.00, în Galeria „Mezey Lajos”, din cadrul Centrului Expozițional EFA, la care organizatorii invită pe toți iubitori ai fotografiei să participe. Publicul prezent la eveniment va fi salutat de către președintele AIEFA și curatorul expoziției.

Momentele muzicale ale vernisajului vor fi oferite de către profesorul de flaut de la Liceul de Arte din Oradea, Borzási Dávid.

În cadrul vernisajului vor fi oferite publicului prezent la eveniment, prin tragere la sorți, diferite cataloage și albume apărute în îngrijirea editurii „Euro Foto Art”. Fotografiile expuse se vor putea viziona și pe ecranele mijloacelor moderne de transport din Oradea.

 Expoziția artistului fotograf Ótos András va rămâne la dispoziția publicului în Galeria „Mezey Lajos” până la data de 10 august, zilnic, între orele 16.00 – 20.00. Accesul publicului este gratuit!