Centrul de Cultură al județului Bihor și Muzeul Țării Crișurilor anunță cea de-a treia ediție a Salonului Internațional de Artă Naivă Oradea. Expoziția dedicată va fi găzduită în sălile Muzeului Orașului Oradea și va fi vernisată sâmbătă, 20 noiembrie.

  Vernisajul va avea loc la ora 12.00. Ca și la edițiile anterioare, salonul este organizat și curatoriat de Mihai Dascălu, inițiatorul acestui eveniment internațional.
„Ediția din acest an reunește 42 de pictori naivi din 15 țări - o parte dintre cei mai renumiți din țara noastră, a căror valoare este demonstrată de succesele deosebite la expoziții importante din Franța, Spania, Italia, SUA, Canada etc., precum și de nenumăratele invitații de a participa la manifestări importante în toată lumea”, a transmis curatorul. La salon vor participa și artiști valoroși din străinătate: Spania, Franța, Italia, Germania, Ungaria, Finlanda, Polonia, Lituania, Grecia, Israel, SUA, Columbia, Argentina, Brazilia. De altfel, așa cum spune curatorul, și edițiile precedente s-au bucurat de participarea unor pictori naivi de mare valoare pe plan internațional, cum ar fi Giuliano Zoppi, din Italia, Alain Donnat și Jean Deletre, din Franța.
„Datorită acestei manifestări, Oradea a devenit un pol important al artei naive pe plan internațional, alături de Paris, Madrid, Katowice, Varenna și altele, fiind emblematic pentru orașul nostru. Prima manifestare de acest gen la Oradea a fost Salonul de Artă Naivă, care a avut loc în 2014, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”. Prin participarea personală a unor pictori naivi   din străinătate la  edițiile anterioare, Oradea și județul Bihor s-au bucurat de o bună promovare și pe plan internațional. În plus, se dorește realizarea și pe viitor a mai multor proiecte importante cu operatori culturali din Belgia, Franța, Spania, Italia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, dar și S.U.A. (New York, Los Angeles), prin care Salonul Internațional de Artă Naivă își va spori valoarea”, a mai subliniat Mihai Dascălu. Expoziția va putea fi vizitată până în data de 9 ianuarie 2022.