Luna octombrie debutează, în Oradea, cu un triplu eveniment care aduce în prim-planul peisajului cultural românesc una dintre cele mai importante instituții muzeale din țară – Muzeul Țării Crișurilor. Este vorba despre prezentarea, pentru publicul larg, a primului circuit expozițional din noul sediu al instituției.

Începând din această toamnă, vizitatorii pot vedea exponate de excepție din patrimoniul Muzeului, puse în valoare în expozițiile permanente ale Secțiilor Științele Naturii, Arheologie (Preistorie și Antichitate) și Istorie (Evul Mediu), amenajate la parterul și etajul I ale clădirii de pe Strada Armatei Române nr. 1/A. Expozițiile permanente finalizate în acest an, dar și cele care vor fi deschise de anul viitor (Istorie modernă, Artă universală și românească, Etnografie) sunt realizate după un concept muzeal original al specialiștilor Muzeului, care prezintă evoluția mediului natural și a civilizației din acest areal geografic, al Bihorului, de la începuturi și până în Evul Mediu, într-o regiune aflată la confluența Europei Centrale cu cea de Sud-Est, iar din mileniul I între civilizațiile Răsăritului și Occidentului. Din punct de vedere muzeotehnic, soluțiile alese sunt de ultimă generație, promovând interactivitatea: touchscreen-uri, sisteme multimedia, animație 3D etc.

 

Lapidariul, expoziția de „pietre”

Lucrările de amenajare a primelor expoziții permanente cuprinse în cadrul proiectului finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 au debutat în decembrie 2019. Primul obiectiv a fost atins în 24 august, anul acesta, prin prezentarea oficială a Lapidariului. Acesta este un obiectiv aparte prin piesele de arhitectură romanică și gotică expuse în sala de la demisolul Muzeului. Expoziția de „pietre” prezintă fragmente de coloane, ancadramente de la ferestre, nervuri, fragmente de statui etc., care sunt rod al cercetărilor arheologice efectuate de specialiștii Muzeului orădean începând de la finele secolului al XIX-lea și începutul celui următor, dar și al celor recente.

Lapidarul mai prezintă, pe lângă piesele de arhitectură, și machete care reconstituie monumente medievale din Bihor, iar fiecare dintre acestea este însoțită de un film care oferă informații legate de istoria, stilul de construcție și decorațiunile interioare ale fiecăruia. Prin aceste machete, dar și prin artefactele din Lapidariu și filmul de prezentare, monumentele prind viață, chiar dacă unele dintre ele sunt azi ruină sau chiar dispărute.

 

Mamut, balenă preistorică și dinozauri

Cea de-a doua expoziție permanentă din cadrul primului circuit expozițional al Muzeului a fost prezentată în 8 septembrie, la etajul I, în cadrul secției Științele Naturii, și se compune din trei părți. Prima este Tunelul timpului, care prezintă o serie de panouri cu informații despre evoluția vieții, din Precambrian, când au apărut primele vietăți pe Terra – acum peste un miliard de ani, erele dinozaurilor, Jurasic și Cretacic, până la apariția primilor oameni, acum peste 200.000 de ani. Sunt expuse și fosile autentice din diverse perioade temporale, o parte dintre acestea fiind descoperite pe teritoriul Bihorului de către specialiștii Muzeului, iar altele fiind aduse din Europa, America de Nord, America de Sud, Africa și chiar din Madagascar.

A doua parte este cea de paleontologie–geologie, o zonă de muzeu interactivă care, pe lângă monitoarele touchscreen, conține și o mașină a timpului unicat în România. Tot aici putem vedea un schelet de mamut descoperit în Oradea, reconstituirea, la o scară mică, a unei balene preistorice, fragmente de schelet ale unor dinozauri descoperiți în Bihor, dar și un film menit să creeze vizitatorilor o imagine cât mai reală a mamuților care trăiau pe Terra acum câteva milioane de ani. O sală a fost amenajată sub forma unei peșteri, care prezintă formațiunile dintr-o cavernă reală, speleotemele: stalactite, stalagmite, coloane, draperii... Aici este expus și un schelet complet al unui urs de peșteră descoperit tot în Bihor.

Expoziția se încheie cu cea de-a treia zonă, cea de biologie, unde sunt reproduse câteva biotopuri care prezintă mediile de viață cu plante și animale specifice fiecăruia, unele chiar dispărute din acest areal geografic.

 

Expoziția de arheologie și istorie

În 18 septembrie, tot la etajul I al Muzeului, a fost inaugurată expoziția permanentă a Secțiilor Arheologie și Istorie. Expoziția reliefează, prin obiecte de patrimoniu, dar și informații accesibile prin intermediul mai multor monitoare touchscreen, trecutul istoric al Țării Crișurilor, începând din preistorie până la sfârșitul Evului Mediu. O sală prezintă viața și locuirea umană din paleolitic, neolitic și eneolitic, iar o alta, epoca bronzului, cu artefacte valoroase descoperite în situri arheologice din Bihor. Alte două săli prezintă cea de-a doua perioadă a epocii fierului și perioada daco-romană. Civilizația dacică este ilustrată prin diverse obiecte, de la vase și unelte la arme, obiecte de port și de podoabă. În sălile dedicate Evului Mediu ies în evidență tezaurul de vase din argint descoperit la Tăuteu – prezent pentru prima oară într-o expoziție permanentă a Muzeului, o replică a unui atelier de prelucrat piepteni, reconstituirea unui bordei din acea perioadă și cercetările arheologice făcute în Cetatea Biharea.

Alte puncte de atracție sunt reconstituirea unei săli princiare dintr-o cetate medievală, în care sunt prezentate piese de armură și arme, dar și sala meșteșugurilor din Bihorul medieval.

Cele trei expoziții constituie primul circuit muzeal realizat în noul sediu al Muzeului, după mutarea sa din Palatul Baroc, și sunt deschise publicului începând din luna octombrie.

Vizitatorii sunt rugați să respecte regulile de distanțare socială și de dezinfectare și, de asemenea, să respecte indicațiile personalului Muzeului și traseele de vizitare. Se pot face programări pentru grupuri (maxim 15 persoane) la numărul 0259/706-101. Din cauza faptului că în actualul context epidemiologic sunt interzise aglomerările de oameni în spații închise în această perioadă nu se pot face ghidaje.

Prețul de vizitare a tuturor expozițiilor de la Muzeul Țării Crișurilor, permanente și temporare, cu excepția Vivariului, este de: 12 lei pentru adulți și 6 lei pentru copii peste 4 ani, elevi, studenți, pensionari.

Intrarea este gratuită pentru copiii de până în 4 ani, copiii din casele de asistență socială, veteranii de război, lucrătorii actuali și pensionarii din rețeaua muzeistică națională.