Îndrăgostită iremediabil de Oradea, renumita etnografă Angela Paveliuc-Olariu se află, de câteva zile, în orașul de pe Crișul Repede, la invitația doamnelor din AFOREO.

 

Una dintre cele mai competente voci ale etnografiei românești, Angela Paveliuc-Olariu, a mai fost prezentă și cu alte ocazii, în cadrul unor activități culturale deosebite, atât în Oradea, cât și în județ.

În cursul vizitei domniei sale în Bihor, Angela Olariu a cunoscut oameni frumoși din orașul Valea lui Mihai, din satul Margine și din comuna Tulca.

Joi, 27 octombrie, s-a aflat la Valea lui Mihai, unde, la biserica din localitate, s-a întâlnit cu doamnele din filiala AFOREO - Valea lui Mihai, condusă de notarul Livia Bara. Întâlnirea a fost ca o secvență dintr-un basm frumos, în care oameni minunați au primit-o cu flori, dar și cu o expoziție de artă culinară de excepție, iar participantele s-au întrecut pe ele însele, pentru a aduce laolaltă tot felul de bunătăți.

Un popas deosebit a fost și în satul bihorean Margine, unde duminică, 30 octombrie, Angela Olariu a participat la Sfânta Liturghie.

„Am rămas impresionată de slujba ținută de parohul Bogdan Feher, acest preot tânăr dăruit de Dumnezeu cu o voce specială. Predica lui a fost dovada unui preot cu har, care știe să se adreseze enoriașilor și să ajungă la sufletele acestora folosind un limbaj accesibil pentru toți credincioșii”, ne-a mărturisit Angela Olariu, ea însăși fiică de preot.

Sâmbătă, 29 octombrie, renumita etnografă a vizitat Băile Felix, bucurându-se de o vreme frumoasă. A poposit, apoi, la Hidișelu de Sus, la invitația doamnei Viorica Fazekaș, unde s-a simțit minunat, după care a ajuns la Dumbrăvița de Codru, la invitația doamnei Florina Ilea. Luni, 31 octombrie, împreună cu Viorica Cherteș, președinta AFOREO, și cu membrele asociației, a fost invitată la Bălnaca de către familia Ioan și Livia Nuțaș.

„Ceea ce m-a impresionat cel mai mult pe tot parcursul șederii mele aici este faptul că oamenii sunt extrem de calzi, primitori și atenți”, a mai spus interlocutoarea noastră, care a adus mulțumiri, pe această cale, lui Andrei Pop, directorul de la Hotel Continental, pentru găzduirea care a însemnat „o adevărată plăcere, într-un mediu extrem de plăcut și civilizat”.

Marți, 1 noiembrie, cea mai renumită etnografă din țară s-a întâlnit cu publicul din Oradea, la Muzeul Țării Crișurilor, prilej cu care a susținut conferința „Satul românesc tradițional”.

Evenimentul a fost precedat de o vizită a domniei sale la instituția muzeală, unde s-a oprit la Secția de Etnografie, deschisă recent.

„Trebuie să felicit din toată inima colegii etnografi, împreună cu toți cei care au reușit să organizeze această expoziție, care m-a impresionat prin rigoarea, priceperea celor care au lucrat acolo, imaginația dovedită în expunerea obiectelor și firul logic al prezentării aspectelor din viața civilizația materială și spirituală a zonei. Bravo lor!”, a precizat interlocutoarea noastră.

Printre oaspeții prezenți la conferință s-au numărat: părintele Radu Rus, în calitate de delegat oficial al PS Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, Miorița Săteanu, cetățean de onoare al municipiului Oradea, Ligia Mirișan, fosta directoare a Bibliotecii Județene, artistul Radu Lazăr, precum și doamne din AFOREO.

Viorica Cherteș, moderatoarea evenimentului, a organizat pentru distinsa invitată și o surpriză: prezența Anei Codreanu, rapsod popular din Sânnicolau Român, prietenă de suflet a invitatei. De asemenea, la eveniment au participat elevi de la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, însoțiți de profesoarele Daniela Dulău, Camelia Chiș și Delia Șipoș.

Conferința a debutat cu rugăciunea „Tatăl nostru”, rostită într-un glas de toți cei prezenți, după care Viorica Cherteș a făcut o prezentare a vieții și activității invitatei. A luat apoi cuvântul etnografa Angela Olariu, tema fiind „Satul românesc tradițional”.

„Am urmărit în expunere o prezentare a satului românesc tradițional, într-un fel paralel cu aspecte ale satului românesc contemporan. Am insistat asupra ideii că în sufletul tuturor celor prezenți se află imaginea unui sat îndrăgit, satul bunicilor, al părinților, iar cei care nu au părinți sau bunici la țară, au prezent în minte „satul-idee”, adică satul pe care aceștia și-l imaginează, conform lecturilor din operele clasicilor noștri, în special Mihail Sadoveanu”, a mai spus Angela Olariu.

Părintele Radu Rus i-a mulțumit distinsei invitate pentru prezența la Oradea și i-a transmis cuvântul de salut din partea episcopului ortodox al Oradiei. Părintele Rus i-a oferit etnografei o Diplomă de excelență din partea Preasfințitului Sofronie: „Ca o recunoaștere onorantă, a nobilei, dinamicei și necontenitei activități de păstrare, cultivare și promovare a valorilor spirituale și culturale ale strămoșescului și dreptmăritorului nostru neam românesc, în memoria căruia este și va râmâne ca o nestemată a cărei strălucire este fără seamăn”.

La finalul evenimentului, elevii prezenți și-au manifestat dorința de a face o fotografie de grup cu distinsa invitată, iar una dintre eleve a fost atât de impresionată de întâlnirea cu doamna Olariu încât a interpretat un cântec la pian, pe care i l-a dedicat.

Amfitrioană a fost Simona Bala, referent la Secția de Etnografie a Muzeului Țării Criușurilor. Conferința a fost organizată de Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor și Episcopia Ortodoxă a Oradiei.

„Toată șederea mea la Oradea a însemnat acumularea unor emoții plăcute. Mă simt copleșită de tot ceea ce s-a întâmplat aici. A fost o ședere pe care n-am s-o uit niciodată. Am avut parte de vreme frumoasă și de oameni deosebiți. Aduc mulțumiri tuturor celor care au fost în jurul meu, pe perioada șederii mele în urbea de pe Crișul Repede, și transmit orădenilor și bihorenilor gândurile mele de bine și de sănătate”, a concluzionat interlocutoarea noastră.

Miercuri, 2 noiembrie, Angela Olariu a vizitat Muzeul Țării Crișurilor și Muzeul Francmasoneriei din Oradea, și s-a întâlnit cu oamenii din Tulca, la invitația primarului din localitate. Astăzi, 3 noiembrie, va participa, împreună cu președinta AFOREO, Viorica Cherteș, la Sfânta Liturghie de la Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Oradea.