Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului „One World Romania” revine și anul acesta în Oradea cu filme din selecția ediției a 16-a, având tema „O viaţă bună”.

 

Festivalul va avea loc în weekendul 6-8 octombrie, la FIX Makerspace (str. Șirul Canonicilor nr. 2, intrarea Decebal din Palatul Baroc) și Cetatea Oradea (Corpul F), cu sprijinul coorganizatorului local, Fundația Comunitară Oradea. Intrarea este liberă la toate proiecțiile.

Potrivit organizatorilor, tema ediției din acest an este reflectată într-un program de proiecții și dezbateri, care contextualizează și chestionează cum conceptul filosofic de bine își găsește multiple portrete în cultura și societatea actuală, oscilând între satisfacția individuală imediată și bunăstarea colectivă sustenabilă. Nu vor fi ignorate nici alte teme consacrate ale festivalului, cum ar fi migrația și situația refugiaților sau comunitățile vulnerabile, atât la nivel global, cât și în contextul războiului din Ucraina.

Printre întrebările puse cu ajutorul filmelor de anul acesta se numără: Cum poate o societate să își îndeplinească datoria față de toate straturile sociale și să le ofere mijloacele necesare pentru a-și atinge adevăratul potențial? Care sunt dilemele morale și etice și/sau compromisurile cu care ne confruntăm și, prin extensie, consecințele distructive ale acestor decizii asupra altor națiuni?

Printre documentarele din selecție se regăsesc câteva dintre succesele de public ale ediției din acest an din București, majoritatea prezentate în proiecție unică, în Oradea. Deschiderea festivalului va avea loc vineri, 6 octombrie, de la ora 19.30, în Cetatea Oradea, cu „Iubirea nu e o portocală”, despre trauma unei generații de copii din Republica Moldova care a crescut la distanță de părinții plecați la muncă în străinătate. Proiecția va fi urmată de o discuție online cu regizoarea Otilia Babara.

Sâmbătă, 7 octombrie, la FIX Makerspace, vor fi proiectate o explorare antropologică a universului romilor cortorari („Pocalul. Despre fii și fiice”) și povestea unei familii care a fugit din calea Războiului Civil Sirian și a ajuns în Ucraina („Această ploaie nu se va opri niciodată”). Duminică, tot la FIX Makerspace, „Frontul de est” prezintă o cronică frământată și fragmentată a primelor luni de război în Ucraina, iar „Iubire, moarte și mărci germane” spune istoria imigranților turci din Germania, din anii ‘60 până în prezent, explorând muzica lor ca un simbol veritabil al comunității.