În plină toamnă, duminică, 13 noiembrie, de la ora 19.00, la Filarmonica de Stat Oradea, va avea loc un spectacol de tango argentinian, marca „Cluj Tango Orchestra”.

 

Evenimentul este organizat sub egida Ambasadei Republicii Argentina în România. „Odată cu sosirea toamnei, va propunem să vă alăturați nouă, într-un periplu muzical, pe ritmuri de tango argentinian, un regal de muzică și dans, susținut de „Cluj Tango Orchestra” și „Compania de Tango Cluj”.

Veți asculta cele mai frumoase tango-uri românești din perioada interbelică, precum și lucrări pasionale din Buenos Aires, Argentina”, anunță reprezentanții filarmonicii orădene.

Cluj Tango Orchestra - este prima orchestră de tango argentinian din Transilvania, compusă din muzicieni români profesioniști, membri ai Filarmonicii de Stat Transilvania sau ai Operei Naționale din Cluj-Napoca.

Cu o experiență bogată pe scenele filarmonicilor din țară și a festivalurilor de tango argentinian din România și din străinătate, aceștia aduc în fața publicului o fărâmă din frumusețea și magia muzicii de tango argentinian.

Componența orchestrei este următoarea: Claudiu Hontilă (vioară), conducătorul muzical al orchestrei. Este membru al Filarmonicii de Stat Transilvania, în trecut concert maestru al Vienna Strauss Philarmonic, profesor colaborator al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, cu o experiență de peste 20 de ani pe scenele din Asia, America și Europa, de asemenea, colaborator al catedrei de tango al Academiei de Muzică din Rotterdam; Elena Ghemeș (violoncel), instrumentistă a Operei Naționale din Cluj-Napoca, cu o experiență concertistică bogată, alături de Orchestra Operei, dar și de alți muzicieni din Cluj-Napoca, fiind invitată alături de diferite orchestre; Viktoria Kormòș (artist liric), originară din Oradea, este membră a Filarmonicii de Stat Transilvania și, în trecut, colaboratoare a Operei Naționale din Cluj-Napoca, o voce binecunoscută pe scenele locale, fiind invitată în nenumărate concerte ca solist. Totodată, este o îndrăgită instructoare de tango argentinian; Irina Indrei (pian), profesoară titulară la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, colaboratoare a Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, pianistă cu o bogată experiență în muzica de tango; Sorin Robert (bandoneon), absolvent al Academiei de muzică București, singurul român care cânta la bandoneon (instrumentul specific tango-ului argentinian), într-o orchestră din România. Este membru fondator al Asociației Culturale „Cluj Tango Orchestra”.

În cadrul spectacolului de duminică seara, vor dansa Horia Călin Pop și Ioana Lascu, profesori și dansatori profesioniști de tango argentinian, fondatori ai Companiei de Tango Cluj. Cu o pregătire coregrafică în Argentina și, alături de maeștri ai tango-ului, aceștia sunt familiarizați cu marile ringuri de dans din România și Europa.