Cea de-a XXIV-a ediţie a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor se va desfăşura în perioada 14-28 mai şi va curpinde o serie de evenimente atractive, de la expoziţii inedite la recitaluri muzicale sau prezentări de carte.

Anul acesta, evenimentul Noaptea Muzeelor, desfăşurat sub genericul Muzeele orădene împreună, ajunge la cea de a VII-a ediţie şi vine în întâmpinarea orădenilor cu posibilitatea de a vizita toate muzeele din cadrul complexului, gratuit, în intervalul orar 19.00-24.00.

Principala atracţie, sediul Muzeului Ţării Crişurilor din strada Armateri Române nr 1/A, îşi aşteaptă vizitatorii cu expoziţii temporare şi permanente, şi cu un program de

program de exerciții demonstrative de mânuiri de arme și interpretări de cântece ostășești. Programul  este organizat de de Muzeul Naţional Militar „Regele Ferdinand I”, Filiala Oradea şi se va desfăşura în amfiteatrul din curtea muzeului. În acea noapte vor avea porţile deschise şi Muzeul Orașului Oradea, Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” , Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, Muzeul Memorial „Ady Endre”. Se mai pot vizita: Muzeul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei (Str. Roman Ciorogariu nr.3);

Palatul Baroc, unde pot fi admirate Galeria de artă religioasă; Expoziția Sf. Ladislau; Expoziția Arta interbelică în Transilvania. Colecția Böhm la Oradea; Expoziția Atelierul artistului; Catedrala romano-catolică ; Muzeul Farmaciei Rodia; Punctul muzeal Catedrala Sf. Nicolae (Str. Iuliu Maniu nr.1). În catedrală se pot admira: Expoziția cu veșminte, antimise și obiecte ale episcopilor greco-catolici de Oradea: Valeriu Traian Frențiu și Vasile Hossu; în curtea Catedralei: Expoziția de sculptură Stâlpii Cerului, a artistului Horia Sabău; Cripta Catedralei, care va fi deschisă pentru reculegere la mormintele episcopilor și canonicilor greco-catolici.

Recitaluri, vernisaje, prezentări

Zilele Muzeului Ţării Crişurilor vor continua cu o serie de evenimente, după cum urmează:
În data 16 mai, de la ora 17.00, la sediul MTC se va desfăşura Festivalul Coral Național al Departamentului de Muzică – Facultatea de Arte, Universitatea din Oradea.

În data de 17 mai, la sediu, de la ora 17.00, va avea loc vernisajul expoziției Plante medicinale din Bihor.

În data de 18 mai, cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor, sub egida ICOM şi având ca temă The Power of Museums, intrarea la toate muzeele din cadrul complexului MTC va fi gratuită în intervalul orar 10.00-18.00. La ora 18.00, la sediul MTC va avea loc un recital de vioară susţinut de Andrada Ciupeiu.
În data de 19 mai, de la ora 10.00,  va avea loc seminarul Securitatea Europei de Sud Est și importanța  componentei transatlantice în contextul conflictului din Ucraina, iar în 20 mai, de la ora 12.00, va avea loc vernisajul expoziției Peste un secol de audio-vizual la Oradea. Colecția jurnalistului Dinicu Braghină UARF. Vernisajul va fi la Muzeul Oraşului Oradea.

În data de 24 mai, de la ora 12.00, la Muzeul Memorial Aurel Lazăr, va avea loc o prezentare a cărților tipărite de specialiștii muzeului la Editura Muzeului Ţării Crişurilor şi la alte edituri, în perioada 2020-2022.

În data de 25 mai, de la ora 14.00, va avea loc Marşul Memoriei, organizat în memoria victimelor Holocaustului. Marşul va avea loc pe traseul Memorialul Deportaților (de lângă Sinagoga Ortodoxă, situată pe strada Mihai Viteazul nr. 1) - Parcul Nicolae Bălcescu - Memorialul Eva Heyman şi va fi realizat de elevi de la diverse școli.

În intervalul 26 mai - 28 mai va avea loc a LVI- a Sesiune de Rapoarte Arheologice. Sesiunile vor fi organizate de sediul MTC, la sediul Muzeului Oraşului şi la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, alături de specialişti în domeniu din toată ţara.