Recent a avut loc cea de-a doua ediție a circuitului internațional de artă fotografică Romanian Grand Circuit, ediția de Vară, organizată de Asociația Ovi D. Pop sub patronajul Varadinum Foto Club și a Societății Fotografice Americane (PSA).

Lucrările premiate cu medalii vor fi expuse de astăzi, 15 septembrie, la Galeria Varadinum de la Filarmonica de Stat Oradea.

Circuitul a avut patru saloane, Varadinum, Wallachia, Moldavia și Transylvania și fiecare salon a avut trei jurați. Dintre personalităţile prezente în juriu amintim: Enzo Righeschi- Italia; Subrata Bysack - India, cel mai premiat fotograf din India!; Borislav Milovanovic - Serbia; Kalman Holocsi - Ungaria; Tomasz Okonievski - Polonia, decorat de președintele Poloniei; Iurie Foca și Anatol Poiată - Republica Moldova; Cantemir Mândru - Austria; Nelu Scipciuc - Arad; Vasile Sârb - Alba Iulia; Teodor Radu Pantea, doctor în istoria fotografiei și, nu în ultimul rand, Mihai Bogdan Romeo - România, membru activ Varadinum Foto Club.
„Au fost jurizate 1.659 lucrări în categoriile Open Color, Monocrom, Fotojurnalism și Portret de la 112 fotografi din 37 de țări. Fiecare salon a avut câte 17 premii per categorie. Medaliile saloanelor au forma conturului României și fiecare are imprimat un domnitor reprezentativ pentru regiunea sa”, au transmis organizatorii.
 Cel mai bun autor din România a devenit Magdo Istvan, din Săcele, cu trei medalii de aur și două de bronz câștigate. Cel mai bun club a fost Candra Naya Photographic Society din Indonezia.
Fiecare salon și-a desemnat cel mai bun autor: Mainak Dey, India  -  Salon Moldavia și Wallachia; Linh Le Hong, Vietnam - Salon Varadinum și John Sheridan, Irlanda - Salon Transylvania.
Organizatorii circuitului se pregătesc în aceste zile pentru cea de-a şasea ediție a Salonului Internațional de Artă Fotografică Varadinum, a cărui jurizare va avea loc fizic la Oradea, la începutul lunii octombrie, alături de maeștri internaționali ai fotografiei din Norvegia, Elveția Belgia și România.