Iubitorii de fotografie sunt invitați să viziteze Galeria „Ștefan Vilidár István” din Cetatea Oradea, unde, până la sfârșitul lunii aprilie, pot viziona o nouă expoziție de artă fotografică a artiștilor orădeni. Sunt expuse imagini realizate cu ocazia mai multor deplasări de creație în Ucraina.

Pe simezele galeriei sunt expuse creațiile artiștilor fotografi din Oradea, membri ai Clubului Fotografic „Nufărul” Oradea, Fotoclubului „Varadinum” Oradea, precum și Asociației Internaționale „Euro Foto Art”, realizate cu ocazia deplasărilor de creație efectuate de-a lungul anilor. Cele 50 de fotografii expuse au fost realizate de artiștii fotografi Eugen Antal, Constantin Demeter, Gheorghe Petrila, Ovi D. Pop și Ștefan Tóth István. Publicul a fost salutat de curatorul expoziției și președintele celor două organizații fotografice din Oradea, artistul fotograf  Ștefan Tóth István, care a subliniat contextul în care a început colaborarea cu artiștii fotografi din orașele Cernăuți, Ivano-Frankivsk, Lviv, Odesa, Rivne, Ujhorod și Zaporojie, care a oferit vernisarea în Ucraina a expoziției artiștilor fotografi din Oradea. Artiștii fotografi orădeni au realizat sute de imagini inedite în cele mai pitorești locuri ale Ucrainei.

La vernisajul expoziției din 6 aprilie au participat artiștii fotografi Constantin Demeter şi Gheorghe Petrila, membrii de onoare ai Clubului Fotografic „Nufărul” Oradea. În numele celor doi a luat cuvântul Constantin Demeter, care a precizat despre Ucraina că a cunoscut-o „din cărțile de istorie și abia pe urmă prin prisma aparatului de fotografiat. În vestul Ucrainei trăiesc foarte multe minorități etnice. În Cernăuți, de-a lungul istoriei, a fost înregistrată existența a 11 entități etnice, după care orașul Liov se poate mândri cu originea sa germană, orașele Muncaci și Ujgorod, cu originea lor maghiară, iar orașul Ivano Frankivsk, cu originea sa poloneză. Rutenii au lăsat amprenta istorică în multe orașe. De exemplu, la Oradea, în Parcul Traian, aceștia (rutenii) au deținut biserica micuță din spatele blocului turn. Apoi, în Ungaria, în orașul Létavértes găsim o mare biserică în centrul orașului care a aparținut ucrainenilor în trecut. La fel și în Slovacia de astăzi sunt multe sate rutene, adică ucrainene. De fapt, suntem în ceea ce Imperiul Habsburgic numea Mittel Europa, adică în Centrul Europei. Momentele muzicale au fost oferite de către reprezentantul Grupului Cameral „Duo Varadiensis”, artistul Thurzó Sándor József (violă) care a interpretat mai multe piese muzicale din repertoriul internațional: „Träumerei” de Robert Schumann, „Madrigale” de Achille Simonetti, „Siciliana”, de Maria Th. von Paradis și „Siciliana” de Gabriel Fauré, precum și piesa compozitorului ucrainean Mikola Liszenko (1842-1912) initulată „Persoană grozavă”.  Noua expoziție de artă fotografică intitulată „Ucraina, văzută de artiști fotografi din Oradea”, organizată cu sprijinul Summit Agro Romania va rămâne la dispoziția publicului vizitator până pe 30 aprilie, și poate fi vizitată gratuit zilnic, între orele 08.00 – 20.00.