Într-o lume marcată de iluzia progresului și pierderea sacrului, pânzele Luciei Conţan devin un spațiu simbolic al reîntoarcerii la nevinovăție, speranță și lumină.

Continuând seria manifestărilor culturale organizate de peste un deceniu în Oradea, Asociaţia Artiştilor Naivi din România aduce, la Sinagoga Neologă Sion din Oradea, expoziţia de artă naivă, intitulată „First love. Love, first”, a unei pictoriţe cu o viziune aparte asupra artei naive contemporane, Lucia Conţan.

Picturile sale sugerează o traversare, un pod între cotidian și divin, prin care privitorul este invitat să redescopere bucuria simplă de a fi. Paradisul posibil devine credibil în creaţiile artistei, în sensul curățeniei, nevinovăției și frumuseții, care, odată depășite ca vârstă, sunt privite nu prin prisma unui regret, ci ca un rai încă existent, ca zonă spirituală a iubirii universale. Sub această formă de perfecțiune redată de pânzele Luciei Conţan, raiul pare posibil chiar în această lume.

Lucia Conțan s-a născut la Fălticeni (Suceava). După ce urmează cursurile Facultății de Tehnologia și Chimia Textilelor din Iași, face primii paşi în pictură îndrumată de profesorii Cecilia Vagner și Gabriel Baban. Sub îndrumarea artistului plastic Ștefan Hrișcă termină, încă din anii liceului, Școala Populară de Artă, secția pictură. Părinții îi susțin pasiunea pentru artă, dar nu sunt de acord cu dorința ei de a face studii superioare în domeniul artelor plastice. Pentru a fi cât mai aproape de desen și a-și urma visul, Lucia Conţan urmează cursurile de design vestimentar din cadrul facultății absolvite. Experimentează, de-a lungul timpului, mai multe stiluri şi tehnici, de la pictura în acuarelă, la grafică, pictura pe sticlă, vitralii și pictura pe suprafețe foarte mari. I-a îndrumat timp de 40 de ani pe elevii care au învățat desen, design vestimentar, dar și tehnici de coasere și artă textilă. Este pasionată de desen, artă textilă și confecționarea păpușilor textile. De curând, o nouă etapă își face loc în viața Luciei Conțan. Se dedică studiului și picturii naive româneşti, pentru care are o înclinație încă din anii de liceu, dar și unor minunate cărți pentru copii, pe care nu numai că le ilustrează, dar le şi scrie. Participă în fiecare an la Festivalul Naţional de Artă Naivă de la Oradea, main event-ul artei naive contemporane româneşti.

Expoziţia „First love. Love, first” a avut vernisajul joi, 3 iulie, în spaţiul cultural de la Sinagoga Neologă Sion. Este cu vânzare şi va sta pe simeze până în 30 iulie.

Vor urma şi alte manifestări, în parteneriat cu Primăria Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor, Visit Oradea, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor şi Oradea Heritage.

Asociaţia Artiştilor Naivi din România, organizaţie cu serioase iniţiative de proiecte culturale, este o organizaţie profesională unică în România, iar expoziţia găzduită de Sinagoga Neologă Sion face parte dintr-un amplu proiect de popularizare a artei. „Scopul Asociaţiei este să încurajeze, să susţină, să promoveze şi să descopere arta contemporană românească ce oferă garanţia autenticităţii, să cultivăm artiştii cu spirit novator, fie ei emergenţi sau consacraţi, să contribuim la ceea ce mâine se va numi patrimoniu”, a precizat Mircea Stroe, președintele Asociației Artiștilor Naivi din România.