Expoziţie de pictură la Sinagoga Sion - Anotimpuri şi obiceiuri în arta naivă
Continuând seria manifestărilor culturale organizate de aproape un deceniu în Oradea, Asociaţia Artiştilor Naivi din România aduce anul acesta, la Sinagoga Neologă Sion, una dintre cele mai apreciate expoziţii de artă naivă contemporană, dedicate în întregime satului tradiţional românesc.
Intitulată sugestiv Anotimpuri şi obiceiuri, expoziţia cuprinde lucrările artistei Lucica Ciobanu.
„Pentru Lucica Ciobanu, pictura naivă a devenit un mod de exprimare în comuniune cu soţul său, cunoscutul şi apreciatul pictor naiv Gheorghe Ciobanu. Deosebirea dintre cei doi este însă tematica creaţiei. Lucica Ciobanu a fost atrasă dintotdeauna de viaţa zilnică a satului, de culorile diferitelor anotimpuri, de munca la câmp şi, în special, de evenimentele comunităţii incluse în calendarul popular din ciclul vieţii sau a sărbătorilor de peste an”, arată preşedintele asociaţiei, Mircea Stroe.
Artista a participat, de-a lungul anilor, la numeroase expoziţii de pictură naivă în ţară şi peste hotare.
„Aidoma unei muzici celeste, pictura Lucicăi Ciobanu este întruchiparea ideală a unei latențe artistice. O misterioasă aură, o atracție magnetică a culorilor face ca pânzele sale, în viziunea inspirată a artistei (printre exponate sunt tablouri care cer într-adevăr o înzestrare sensibilă și rară a artistului), să atingă starea cea mai înaltă a grației. Pictura naivă, am putea spune, e la Lucica Ciobanu însăși sensul existenței vizuale. Artista este o damnată a pensonului, cu totul, rămânându-i cu constanță un mediu de expresie”, mai spune Mircea Stroe. „Armonia la Lucica Ciobanu nu este doar o pânză, un voal al adâncimilor, ce creează perspectivă, o matrice din care se ivește tabloul. Parcă nici un artist naiv de vârsta ei n-a avut atâta fecunditate și bogăție de sensuri, păstrând aceeași matcă pe ape a stilului. Din acest punct de vedere, Lucica Ciobanu ne apare ca un dat, un destin, un har ca o apariție, fără tinerețe ori maturitate, fără evoluții — cel puțin la prima vedere — existând dintru început pur și simplu doar pentru a picta”, a mai transmis acesta.
Expoziţia Anotimpuri şi obiceiuri, în organizarea Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, va avea vernisajul joi 14 iulie, ora 17.00, la Sinagoga Neologă Sion. Expoziţia este cu vânzare şi va sta pe simeze până în data de 8 septembrie. Toate aceste manifestări vor culmina cu ediţia a IX-a a Festivalului Naţional de Artă Naivă, care va avea loc în octombrie la Oradea, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor, APTOR, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, Cinema Palace şi Fundaţia Comunitară Oradea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.