Expoziție de sculptură monumentală și obiect - Dumitru Radu: Lux aeterna
Muzeul Orașului Oradea-Complex Cultural în parteneriat cu Episcopia Greco-Catolică Oradea și Asociația Culturală Pictor Octavian Smigelschi a inaugurat vineri, 18 decembrie, Expoziția de sculptură monumentală și obiect - Lux aeterna, a maestrului Dumitru Radu.
Curatorii expoziției sunt Alexandru Chituță și Diana Iancu, iar vernisajul s-a bucurat de prezența artistului Dumitru Radu. Lucrările din expoziţie sunt lucrări din lemn şi bronz şi două lucrări de pictură – 14 staţii şi doi paşi spre lumină. „Universul lui Dumitru Radu este creat din lemn și bronz, material din care artistul construiește o lume de cercuri, spirale și construcții dominate de un minuscul personaj ce îşi închipuie omul într-o complexitate de trăiri și sentimente. Lumina, eternitatea, sfidarea perisabilului, descoperirea fărâmei de dumnezeire a omului, dincolo de orice coordonate ale contemporaneității și ale modernității, par să se resimtă din lumea imaginată și construită de artist”, a explicat Alexandru Chituță.
„Suflet răscruce, Dumitru Radu este un sangvin melancolic – sau, dacă vreţi, un coleric fantast, deopotrivă contemplativ şi ziditor. Un meşter insuflat de ethosul tradiţiei dar şi un artist profund implicat în contemporaneitate şi în modernitatea târzie. Ştie să lucreze cu lemnul dar totodată şi cu distrugătorul acestuia, cu focul în care topeşte şi modelează metalul. Lucrează deopotrivă cu compasul, echerul, dalta şi mistria şi citeşte umanitatea nu doar în termenii tradiţiei creştine, ci şi ca pe o caravană de persoane care mânate de trompeta solului ceresc încearcă să meargă pe drumul sinuos al fericirii, al eternităţii. De multe ori în sculptura lui Dumitru Radu se întâlneşte spirala sau roata ca o reflexie şi o analogie la roata vieţii care se cuprinde în cele două coordonate naşterea şi moartea. În acest sens, călătoria întoarcerii în sine, poate motivul cel mai drag lui Dumitru Radu, trebuie citită ca un drum prin viaţă, coborâre în sine pentru ca mai apoi să existe o ascensiune celestă”, a mai spus curatorul.
Dumitru Chituță a fost vizibil emoționat la deschiderea expoziției și a mărturisit că nu se aștepta la acest cadou la final de an, în condițiile restricțiilor. „Este bine să întâlneşti şi să ai lângă tine oameni care sunt devotaţi şi care ne ajută să arătăm lumii ceea ce am înfăptuit până în prezent. E greu să găseşti oameni care sunt făcuţi pentru această zonă, şi foarte bine pregătiţi. La cele două expoziţii, cea de la Muzeul Brukenthal şi aceasta, aportul meu a fost să trimit doar lucrările iar specialiştii au ştiut ce au de făcut, şi de fiecare dată m-au impresionat”, a mărturisit artistul.
Expoziția va putea fi vizitată până în data de 30 aprilie 2021.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.