Mediateca Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai" invită orădenii la expoziția ,,La Divina Commedia", ce prezintă reproduceri după xilogravurile unuia dintre cei mai însemnați reprezentanți ai artei grafice din țara noastră, gravorul, ilustratorul de cărți, desenatorul maghiar din Transilvania, Béla Gy. Szabó.

Béla Gy. Szabó este unul dintre cei mai însemnați reprezentanți ai artei grafice contemporane din România. Cunoscutul grafician, care aparține grupului artiștilor plastici clujeni, are merite deosebite în înnoirea modalităților xilogravurii, precum și în domeniul desenului și picturii. La prima sa expoziție, deschisă în iarna 1932-1933, a debutat cu desene în cărbune și cu pasteluri. În continuare xilogravura devine preocuparea sa constantă. Editează primul album de acest gen în 1935 sub titlul Liber miserorum, unde prezintă lumea oamenilor săraci și contradicțiile sociale observate în mediul său de viață. În perioada 1936-1939 studiază la Academia de Belle Arte din Budapesta, secția grafică, avându-l profesor pe renumitul grafician maghiar Varga Nándor Lajos. Între timp face călătorii de studiu în Italia, Grecia, Bulgaria și pe coasta dalmatică. Impresiile culese cu această ocazie se reflectă în următorul volum de xilogravuri, Liber vagabundi, BÚÉK 1979. În anii celui de-al doilea război mondial, Gy. Szabó Béla realizează o serie de xilogravuri, pasteluri și desene în diferite localități din Transilvania și din pusta maghiară, precum și la București. După 1944, își reunește ultimele lucrări într-un volum intitulat 25 de xilogravuri. Începând din 1952 primește numeroase distincții și onoruri menite a răsplăti activitatea sa artistică bogată. Participă în repetate rânduri la Bienala de la Veneția și la numeroase expoziții interne și internaționale. Tot în sfera preocupărilor sale intră și genurile grafică de carte și ex-libris. Activitatea artistului emerit Gy. Szabó Béla cuprinde peste 1.200 de xilogravuri, peste 1.000 de pasteluri și nenumărate desene executate în cărbune, creion și tuș, precum și picturi în ulei.
Expoziţia de xilogravuri La Divina Commedia, care cuprinde reproduceri după creaţiile sale, a fost deschisă în holul de la etajul I al bibliotecii.