Eveniment de suflet sâmbătă, în Cetatea Oradea. Galeria de Artă „Reperaj” a găzduit expoziția de artă contemporană „Recurs la memorie”, expoziție compusă din lucrări din arhiva Facultății de Arte, și lansarea „Operei poetice” a lui Traian Ștef.  

În premieră, pe simezele Galeriei de Artă „Reperaj” au fost expuse lucrări selectate din arhiva Facultății de Arte a Universității din Oradea. Printre cei prezenți la vernisaj s-au numărat Vioara Bara, Traian Ștef, Adrian Hatos, Corina Andor, Teofil Știop, Ioan Aurel Mureșan și viceprimarul Antonia Nica.

„Scotocim prin arhivă destul de des, uneori pentru a ne regăsi drumurile proprii. Prin intermediul acestor lucrări am ocazia să îmi aduc aminte de studenți pe care nu i-am mai văzut de mulți ani. Pe o parte din autorii acestor lucrări îi cunoaștem, dar nu pe toți. În spatele tuturor artiștilor este multă muncă și tocmai de aceea apare întrebarea, care este momentul de la care acel artist devine autor? Este el autor doar de atunci de când îl cunoaște lumea sau de când devine celebru?”, s-a întrebat retoric, Corina Andor, decanul Facultății de Arte a Universității din Oradea.

„Mi-a rămas în minte ce spunea Nichita Stănescu, anume că „un om este ceea ce îşi aduce aminte despre sine însuşi”. Este important să ne aducem aminte ce suntem, ca instituție, profesori și studenți, prin contribuția celor care au realizat aceste lucrări”, a spus Teofil Știop, cadru didactic al Facultății de Arte a Universității din Oradea, curatorul expoziției, care a mai adăugat că Facultatea ar putea vernisa foarte multe expoziții de acest fel, din lucrările studenților.

Ioan Aurel Mureșan, unul dintre primii profesori ai Facultății de Arte a vorbit despre începuturi, subliniind că până în 1995 când a luat ființă facultatea, toți tinerii mergeau la Cluj sau la Timișoara și că primul decan, sculptorul Cornel Durgheu, a făcut posibil ca Facultatea de Arte să nu devină o „frumoasă catastrofă” și să fie ceea ce este ea astăzi. „Este foarte important să avem memorie și recursul memoriei este decisiv în fiecare comunitate”, a mai spus Mureșan.

Președintele Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Oradea, Vioara Bara, a făcut trecerea spre partea a doua a evenimentului, subliniind că scriitorul Traian Ștef a făcut tot un recurs la memorie, adunând toate volumele de poezie într-o singură carte. „Pe artiști trebuie să-i iubim chiar dacă nu îi înțelegem pentru că artistul este un har dăruit universului”, a spus, printre altele, Vioara Bara care a citit apoi o scrisoare a poetului Ioan Moldovan care nu a putut participa la vernisaj din cauza stării de sănătate.

Traian Ștef a spus că a avut mereu relații bune cu artiștii plastici, cărțile lui fiind mai mereu ilustrate de aceștia. A citit apoi poezii, două dedicate prietenului său Ioan Moldovan.   

Expoziția de artă contemporană „Recurs la memorie” a fost organizată de Uniunea Artiștilot Plastici Bihor, în parteneriat cu Facultatea de Arte a Universității din Oradea cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la întemeierea Universității din Oradea.