Un maraton fotografic al artiştilor fotografi din Ungaria, care a cuprins trei expoziții de artă fotografică de excepție, a fost organizat de Asociația Internațională „Euro Foto Art” (AIEFA).

 

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociația „Sfântul Ladislau” din Oradea, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor și Grupul Cultural „Duo Sola Fide” din Oradea, cu sprijinul Summit Agro România, în cadrul ediției a X-a a Zilelor Culturale Sfântul Ladislau.

Maratonul internațional a debutat vineri, 17 iunie, cu vernisajul expoziției artistei fotograf Bereki Anikó din Budapesta, și a continuat duminică, 19 iunie, cu vernisajul expoziției artiștilor fotografi din Debrețin, care, în acest an, aniversează 90 de ani de existență. Ultima expoziție a maratonului, intitulată „... de când te-am pierdut... - Imagini din casa celor vii”, a fost vernisată sâmbătă, 25 iunie, în prezența autorului dr. Nagy Károly din Sárpospatak. Expoziția este formată din 112 fotografii alb-negru, realizate cu mare măiestrie artistică despre Cimitirul Evreiesc din strada Salgótarján din Budapesta. Publicul prezent la eveniment a fost salutat de către artistul fotograf Ștefan Tóth István AFIAP, ESFIAP, președintele AIEFA și curatorul expoziției, care a mulțumit artistului fotograf expozant pentru această expoziție de excepție și artistei fotograf Fórián Andrea, președinta Grupul Cultural „Duo Sola Fide” din Oradea, pentru implicarea personală. Reprezentantul Asociației Sfântului Ladislau, Hausmann Cecilia, a subliniat în discursul său importanța organizării expoziției în acest spațiu deosebit al orașului nostru și a mulțumit persoanelor implicate în organziarea acesteia. Momentele muzicale au fost oferite de către artiștii Grupul Cultural „Duo Sola Fide” din Oradea - Oszaczky Andrássy Katalin (pian) și Thurzó Sándor József (violă).

Expoziția, organizată cu sprijinul Summit Agro Romania, va râmâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 15 iulie 2022. Este de apreciat faptul că, datorită parteneriatului încheiat cu OTL, cele trei expoziții sunt prezentate prin sprijinul primit din partea Summit Agro România (susținătorului AIEFA), și publicului călător pe ecranele mijloacelor de transport din Oradea, din data de 17 iunie. Vernisajul expoziției a fost transmis  în direct și se poate reviziona pe adresa de Facebook a Asociației „Euro Foto Art”.