Poetul Gheorghe Vidican a obținut premiul Colocviilor George Coșbuc, în cadrul Festivalului Național de poezie George Coșbuc, acordat de Casa de Cultură a Sindicatelor Bistrița, pentru volumul Înflorirea Frigului, Editura Junimea, Iași 2019.

Premiul obținut de poetul Gheorghe Vidican a fost oferit pentru volume publicate în anul 2019, în concurs fiind peste 38 de volume.

Și pentru că Gheorghe Vidican este unul dintre cei mai prolifici poeți bihoreni, acesta pregătește o nouă lansare de carte. Așa cum scriitorul a povestit pentru cotidianul CRIŞANA, în aceste zile, la Editura Brumar, din Timișoara, apare cel mai recent volum al său, intitulat „Capriciile tăcerii”. Este vorba despre un volum de sonete care s-au născut în timpul pandemiei, în perioada în care România s-a aflat în izolare la domiciliu. O parte din cele 51 de sonete care se regăsesc în acest volum au fost publicate în numărul 9 al revistei Argeșul, apărut în luna septembrie a acestui an. Așa cum Gheorghe Vidican a mărturisit, dacă restricțiile vor permite, volumul „Capriciile tăcerii” va fi lansat în cadrul evenimentului Dezrobirea zăpezii, care are loc anual, în luna decembrie.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timişoara, Gheorghe Vidican s-a născut la 27 iulie 1953 în satul Petid, com. Cociuba Mare, județul Bihor, al cărui cetățean de onoare este din anul 2013. Absolvent al Facultății de Inginerie Managerială şi Tehnologică a Universității din Oradea și a masterului Managementul şi Ingineria Afacerilor, poetul a debutat în anul 1968 în culegerea de versuri a elevilor bihoreni „Mlădiţe bihorene”, apărută sub îndrumarea poetului Alexandru Andriţoiu, debut consacrat prin apariţia în revista „Familia” în anul 1972. A publicat poezie și interviuri în majoritatea revistelor de cultură din țară. A debutat în volum cu „Singurătatea candelabrului” (ed. Cogito, Oradea, 1994). Au urmat:„Utopia nisipului” (Biblioteca revistei „Familia”, Oradea, 2003) - Premiul Festivalului Internațional de Poezie de la Sighetu Marmației, 2003; „Sărbători vulnerabile” (Biblioteca revistei „Familia”, Oradea, 2003); „Rigorile cercului” (editura Axa, Botoşani, 2004); „Tratatul de liniște” (editura „Brumar”, Timişoara, 2006) - Premiul de excelenţă pentru literatură al Consiliului Local al municipiului Oradea; „Mansarda cu vitralii” (editura „Brumar”, Timişoara, 2008), „Genunchii Tamisei” (editura „Brumar”, Timişoara, 2010), ediție în Braille a volumului „Tratatul de liniște” (București, 2010, Asociația Nevăzătorilor din România), „Fluturi în tranșee” (editura „Brumar”, Timişoara, 2011), „Aspru sângele meu” (editura „Brumar”, Timişoara, 2012), premiul „Balcanica” pentru poezie al Direcţiei pentru Cultură Brăila, 2014, „Forma obeză a foșnetului” (editura „TIPOMOLDOVA”, Iași, 2013) „Maltratatul de liniște” (editura „Brumar”, Timişoara, 2013), „Dimineaţa din pumni” (editura „Aureo”, Oradea, 2014), nominalizată la premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru poezie pentru anul 2014; „Ochi hăituiţi de trădare” (editura „Cartea Românească”, Bucureşti, 2015), premiul special „Gheorghe Ardeleanu” al Festivalului Internaţional de creaţie literară pentru nevăzători „Paşii profetului”, mai 2016, „3D” (CFR Edizioni, Italia, 2015), antologie de autor româno-italiană, 2003 – 2013, premiul I la Festivalul Internaţional de poezie „Don Luigi di Liegro”, Roma, Italia, aprilie 2016 şi locul IV la Festivalul Internațional de Poezie Morlupo citadella Poesia 2016, Roma, Italia, decembrie 2016, secțiunea A - traducere din literatura europeană în limba italiană, premiul special pentru promovarea literaturii române în spațiul italian la ediția a  XXI-a la „Zilele Revistei Convorbiri  Literare” Iași, 22-25.04.2017; „Incendiul din oglindă“ (editura „Aureo”, Oradea, 2015), „Urma lui Ulysses” (editura „Junimea”, Iaşi, 2016), „Pivnița din horn” (editura „Charmides”, Bistrița, 2017), „Fisura privirii” (editura „Şcoala Ardeleană”, Cluj-Napoca, 2017 ), dar și alte volume care i-au adus, an de an, recunoaștere din partea criticii de specialitate.