Patru zile, şase spectacole de teatru, un workshop, o expoziţie şi mai multe concerte – sunt câteva dintre atracţiile Festivalului „HolnapUtán”, organizat între 6 şi 9 aprilie de Teatrului Szigligeti din Oradea, eveniment care, în acest an, a ajuns la a cincea ediţie. În oferta festivalului se regăsesc producţiile celor mai importante ateliere de teatru din regiune. Totodată, organizatorii acordă o deosebită atenţie tinerilor debutanţi.

 

Încă de la prima ediţie acest festival a adus în prim-plan actori, regizori, creatori care sunt orădeni sau au legătură cu oraşul nostru, chiar dacă nu mai trăiesc aici”, a spus directorul Szigligeti, Czvikker Katalin. „Şi anul acesta avem în festival creatori orădeni, dar strategia generală a acestei ediţii a fost să avem în vedere promovarea tinerilor. De aceea în festival vom avea atât studenţi la regie şi actorie, cât şi proaspăt absolvenţi”, a mai spus managerul teatrului. În acest sens, Teatrul Szigligeti colaborează cu Revista Varadinum. Astfel, tinerii scriitori ai Varadinum au trimis texte către 14 studenţi la actorie şi regie din regiunea Bazinului Carpatic. Pe parcursul celor patru zile de festival, aceşti studenţi vor crea împreună un performance pe care-l vor prezenta în ultima zi de festival la Studioul Szigligeti. Spectacolul lor va fi realizat în cadrul unui workshop şi va avea ca temă viaţa, aşa cum e ea văzută prin ochii lor. Tineri creatori vor fi prezenţi pe scenă şi în a doua zi de festival când studenţii Universităţii de Arte Târgu Mureş vor urca pe scena Teatrului Arcadia începând cu ora 16.00, cu spectacoul bazat pe improvizaţii „Kiadjamagát”, iar studenţii Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică de la Budapesta vor prezenta la Sala Mare musicalul „George&Cole” (ora 19.00).

Festivalul întruneşte la Oradea şi nume consacrate ale teatrului. În 6 aprilie, ora 17.00, la Arcadia se va juca „Homemade”, oferit de Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Spectacolul se bazează pe un proces de cercetare desfăşurat timp de şase luni, şi are la mijloc relaţiile dintre generaţii, mai ales cele dintre părinţi şi copii. În 6 aprilie, de la ora 20.00, în Sala Mare a teatrului, va avea loc spectacolul Teatrului Maghiar de Stat, Csiky Gergely de la Timişoara, intitulat „Detalii naive, total lipsite de profunzime din viaţa şi moartea unor spectatori”. Producţia de anvergură, la care participă întreaga trupă timişoreană, vorbeşte despre multiplele aspecte ale relaţiilor dintre artist şi spectator, într-o manieră ironică, specifică regizorului Radu Afrim.

În 9 aprilie, la ora 19.00, la Sala Mare se va juca  „Burghezul gentilom”, oferit de Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe, spectacol care nu beneficiază de supratitrare. Dintre celelalte evenimente ale festivalului, amintim expoziţia de afişe a graficianului László Németh (8 aprilie, ora 17.00, Studioul Szigligeti), concertul formaţiei actorilor budapestani numită „Pink Mojos and The Fuckfaces” (7 aprilie, ora 22.00, Studioul Szigligeti), respectiv concertul-studio al formaţiei actorilor Trupei Szigligeti, programat pentru 8 aprilie, ora 21.30.

Orădenii pot opta pentru bilete şi au la dispoziţie şi un abonament, la preţul de 40 de lei, care include trei spectacole la Sala Mare. În cazul în care nu vor merge la unul din cele trei spectacole incluse, vor putea viziona alt spectacol invitat la Sala Mare în evenimentele viitoare ale acestei stagiuni.