Festivalul Primăverii debutează azi - Solişti japonezi pe scena Filarmonicii
Festivalul începe astăzi, de la ora 19.00, cu un concert „Tanaka Instruments", susţinut cu sponsorizarea familiei de lutieri Tanaka. Aşa cum explică dirijorul Ciprian Marinescu, pentru Cvartetul Intermezzo a fost o provocare să schimbe instrumentele cu care cântă. „Instrumentele Tanaka (viori şi viole) sunt foarte melodioase, au un sunet plăcut, cald, iar membrii cvartetului au demonstrat că au abilitatea de a schimba instrumentele fără probleme", spune dirijorul. Programul va începe cu „Cvartetul American nr 12", Opus 96, în Fa major, de A. Dvorak. Primul solist care va încânta orădenii este Aoshi Yohida, un violonist care, la vârsta de 14 ani, îşi demonstrează talentul, deşi a început studiul viorii abia de patru ani. El va interpreta „Concertul pentru vioară şi orchestră în La minor, RV356", de A. Vivaldi. După o scurtă pauză, orădenii o vor asculta pe tânăra violonistă Ayaka Kutsuna, medaliată cu aur încă de la vârsta de 11 ani, care va interpreta „Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră în La major, K. 219" de W.A. Mozart. Programul de luni se încheie cu „Divertisment pentru orchestră în Fa Major", K.V. 138, de W.A. Mozart. Ciprian Marinescu mai spune că pentru soliştii mai tineri, concertele camerale sunt o nouă ocazie de a cânta cu orchestra.
Un recital şi trei concerte
Festivalul continuă cu un concert simfonic în 20 martie: Handel - „Lascia ch'io pianga" din opera Rinaldo; C. Saint-Saens - „ Mon coeur s'ouvre a ta voix" din Samson şi Dalila; J. Strauss - „Ich lade gern mir gaste ein" din Liliacul; Chopin - „Concert nr. 1 pentru pian şi orchestră în mi minor, op11" ; Schubert - „Simfonia V-a în Si bemol major", D.485. Urmează un recital vioară-pian în 25 martie: Enescu - „Impromptu concertant pentru vioară şi pian în Sol bemol major", S. Satoh - „Birds în Wraped Time II"; E. Ysaye, „En forme de valse"; C. Franck - „Sonata pentru vioară şi pian în La Mjor". În data de 26 martie va avea loc un concert cameral: Bach - „Concert pentru două viori şi orchestră în Re minor" BWV 1043; Saint-Saens - „Mon coeur s'ouvre a ta voix" din Samson şi Dalila; Mozart - „Concert nr. 3 pentru vioară şi orchestră în Sol major", K.126 şi „Divertisment în Re major", K. 136. Ultimul concert simfonic va avea loc în 27 martie: Mozart - „nr. 5 pentru pian şi orchestră în Re major" K.175; Mendelssohn-Bartholdy - „Concert pentru vioară şi orchestră în Mi minor", op 64, şi Beethoven - „Simfonia a VII-a în La major", op 92.
O legendă pe scenă
„Muzica va încânta atât publicul cunoscător, cât şi publicul larg. Poate nu-ţi spune nimic numele concertului de Chopin, dar dacă îl auzi, sigur îl recunoşti. Este un festival cu foarte mult Mozart, cu arii din opere celebre, dar şi cu arii japoneze menite să încânte auditoriul", explică Ciprian Marinescu.
Pe scenă va urca şi o elevă a Liceului de Artă din Oradea, Cezara-Teodora Diţă, pe care Marinescu a remarcat-o anul trecut. „Am rămas impresionat de vocea ei, dar şi de felul profesionist în care lucrează şi am decis să-i ofer ocazia de a intra în festival", susţine dirijorul. În plus, în ultima seară de concert, orădenii vor avea ocazia rară de a-l vedea pe celebrul dirijor Leon Spierer. „Leon Spierer este o istorie a muzicii în sine", spune Marinescu despre fostul concert maestru al Filarmonicii din Berlin, care, actualmente, are o activitate muzicală intensă în Japonia, ca profesor de vioară şi dirijor. Orădenii care au abonamente pot viziona toate cele cinci spectacole din festival. Pentru cei care nu au abonamente, biletele s-au pus în vânzare la casieria Filarmonicii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.