Casa Darvas la Roche va găzdui astăzi, de la ora 13.00, o expoziție intitulată „Fețele (ne)obișnuite ale Art Nouveau” ce va prezenta patrimoniul Art Nouveau al Serbiei.

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, entitate care pune în valoare patrimoniul arhitectural al orașului, va deschide o expoziție ce prezintă patrimoniul Art Nouveau al Serbiei, intitulată „Fețele (ne)obișnuite ale Art Nouveau”. Din partea Institutului pentru Protecția Monumentelor Culturale din Serbia va fi prezent la eveniment Vladimir Džamić, conservator - cercetător, alături de echipa care a realizat expoziția.

Expoziția „Fețele (ne)obișnuite ale Art Nouveau” prezintă șapte clădiri din Subotica, Novi Sad și Belgrad ce evidențiază una dintre principalele trăsături ale mișcării Art Nouveau - decorațiunile. Sunt expuse 28 de panouri cu cele mai reprezentative clădiri ce prezintă detalii ale stilului Art Nouveau.

Expozița a fost realizată de Institutul pentru Protecția Monumentelor Culturale din Serbia, în calitate de partener în cadrul proiectului cu finanțare din Programul Transnațional Dunărea, intitulat „Întărirea identității culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau”, acronimul proiectului fiind Art Nouveau2, derulat de Primăria Municipiului Oradea ca lider de proiect.

Vizitatorii vor avea ocazia să descopere și clădiri din Oradea ce prezintă similitudini în decorațiuni cu cele din Serbia. Alegerea clădirilor pentru a fi expuse nu s-a făcut în funcție de importanța și reprezentativitatea patrimoniului, ci subliniind priceperea creatorilor acestora de a aduce noutăți în tratarea arhitecturală a fațadelor și interioarelor la începutul secolului.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 15 septembrie 2022, între orele 10-18.00, de marți până duminică. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Institutul pentru Protecția Monumentelor Culturale din Serbia.