După relaxarea măsurilor, Filarmonica de Stat Oradea a fost printre primele instituții din țară care a susținut concerte în aer liber. Evenimentele culturale au avut loc cu respectarea măsurilor și regulilor precizate pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Majoritatea concertelor s-au desfășurat în curtea Episcopiei Romano – Catolice din Oradea și s-au adresat în primul rând abonaților, după care, la fața locului, în limita locurilor rămase disponibile, s-au vândut bilete la un preț de 20 de lei.

„Am reușit să încheiem stagiunea așa cum am promis, cu cele 38 de concerte, după cum este prevăzut în abonament, plus cinci concerte de cameră. În acest fel, nu am rămas datori față de abonați, cu excepția unui singur concert, din 12 martie. În 11 martie, nu s-a mai dat voie să ținem concerte, și am fost nevoiți să nu mai ținem concertul respectiv pentru public, dar l-am înregistrat. În momentul în care vom începe noua stagiune, fiecare abonat va primi cadou un DVD cu acel concert care a fost făcut, dar nu a mai fost prezentat publicului”, a precizat Meleg Vilmos, directorul general-manager al Filarmonicii, ieri, într-o conferință de presă.

Pentru buna desfășurare a concertelor în această perioadă, conducerea Filarmonicii a colaborat cu Episcopia Romano-Catolică, Primăria Oradea, Jandarmeria Bihor, DSP și Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural.

La întâlnirea cu jurnaliștii, managerul Filarmonicii le-a mulțumit tuturor pentru implicare. 

„Transmitem mulțumiri PS László Böcskei și episcopiei romano-catolice, pentru oferta și posibilitatea de a concerta în curtea palatului episcopal, care s-a dovedit un loc avantajos pentru concerte și pentru public. Am avut numai cuvinte de laudă din partea spectatorilor, pentru concertele desfășurate în aer liber, în atmosfera creată de Basilică și palatul episcopal. De asemenea, mulțumim Primăriei Oradea, Jandarmeriei, DSP, Muzeului Orașului Oradea din Cetate, care ne-au ajutat în a crea posibilitatea prezentării concertelor. Mulțumim publicului orădean, prezent în număr mare la concerte, dar și colegilor noștri, care au reușit să facă față cu brio situației”, a mai spus Meleg Vilmos.

Filarmonica orădeană a fost printre puținele, dacă nu chiar prima instituție de acest gen din țară, care a organizat concerte în aer liber după relaxarea măsurilor.

„Primul nostru concert în aer liber a avut loc în 5 iunie, iar ultimul, în 30 iulie. Prin realizarea acestor evenimente, am dorit, în primul rând, să-i compensăm pe abonații noștri pentru concertele amânate începând de la mijlocul lunii martie, continuând cu lunile aprilie și mai. La primul concert în aer liber, am avut aprobare pentru 150 de scaune, iar mai târziu, pentru 180 – 200 de scaune, care au fost ocupate aproape în totalitate la toate concertele. De asemenea, și în afara spațiului delimitat, au participat orădeni încântați de frumusețea muzicii clasice”, a menționat directorul artistic al Filarmonicii.

Kurucz Tibor le-a mărturisit jurnaliștilor că un concert în aer liber e diferit de unul organizat în sală, pentru că implică un efort suplimentar, mai ales atunci când temperaturile sunt ridicate.  

„E total diferit să cânți în aer liber, comparativ cu sălile de concerte. Necesită un efort în plus, însă, prin contribuția fiecăruia din această instituție, am reușit să ducem la bun sfârșit concertele. Mulțumesc orchestrei, corului, dirijorilor și tuturor celor implicați pentru munca depusă. Mulțumesc episcopului László Böcskei, pentru că a fost o gazdă atât de primitoare pentru realizarea celor nouă concerte în curtea Episcopiei”, a mai spus Kurucz Tibor.

Privesc spre viitor cu optimism...

Conducerea Filarmonicii orădene speră ca, de luna viitoare, lucrurile să intre pe făgașul normal, iar concertele să se desfășoare în Sala Enescu-Bartók.

„În ce privește planurile noastre legate de stagiunea 2020-2021, suntem foarte optimiști. Am realizat programul primelor trei luni ca și cum am reveni la normal. Totul depinde dacă din 16 septembrie vor mai intra restricții sau vom avea parte de ceva mai bun. Dacă se prelungește starea de alertă, atunci va trebui să ne schimbăm programul. Noi am dori să începem stagiunea din data de 17 septembrie”, a punctat directorul artistic al Filarmonicii.

Kurucz Tibor a mai spus că, până în luna decembrie, a fost conceput un program frumos, cu invitați de renume, dirijori și soliști, atât din țară, cât și din străinătate.  

În perioada 9-19 noiembrie, Filarmonica ar urma să organizeze Festivalul „Simfoniile Toamnei”, iar ultimul concert din luna decembrie este programat pentru data de 17, sub bagheta dirijorului Janko Zsolt, cu monumentala piesă a lui Beethoven, „Missa solemnis”.

„Până nu știm dacă putem sau nu să începem concertele în în sală, nu ne putem pronunța cu privire la abonamente. Atâta timp cât vremea va permite, primele concerte din septembrie și începutul lui octombrie s-ar putea să fie fără abonament, adică cu bilet, pentru că e imposibil să faci abonamente pentru concerte în aer liber. Din octombrie, dacă se va permite accesul în sală, vom intra în normal”, a conchis managerul Filarmonicii.