Prima ediție a Festivalului „Portret de autor”, organizat de Trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, a ajuns la final, după opt zile în care spectatorii și oamenii de teatru s-au putut bucura de spectacole și întâlniri artistice frumoase.

 

În cadrul acestui eveniment a fost inaugurată Sala Transilvania, în spațiul vechiului Cinematograf Transilvania, o nouă sală de spectacole de tip studio, care s-a deschis oficial odată cu premiera spectacolului „Fiul”. La eveniment au fost prezenți atât critici de teatru, directori de casting, cât și oficialități orădene, precum primarul Florin Birta și vicepreședintele Consiliului Județean, Călin Gal.

„Ideea de a organiza acest festival a apărut odată cu proiectul „Fiul”, propus Teatrului Regina Maria de către regizorul Bobi Pricop, dar și din imposibilitatea de a organiza Festivalul Internațional de Teatru Oradea, un eveniment de anvergură, cu tradiție în peisajul teatral românesc”, a transmis Daniel Vulcu, managerul instituţiei.

„Cum textul Fiul face parte dintr-o trilogie semnată de Zeller și știind că celelalte două piese, Mama și Tatăl, au fost montate în România, am considerat că este o oportunitate de care trebuie să profităm pentru a recrea puțin din atmosfera festivalului de teatru orădean, a puncta un proiect important: premiera spectacolului „Fiul” și a iniția un nou eveniment teatral, care sperăm să crească tot mai mult în anii ce vor urma sub cupola Festivalului Internațional de Teatru Oradea”, mărturisește Daniel Vulcu.
Primele patru zile ale Festivalului „Portret de autor” au fost dedicate scriitorului, dramaturgului și cineastului francez Florian Zeller, reunind trilogia care l-a consacrat atât în lumea teatrului, cât și a filmului, cuprinzând două spectacole invitate: „Tatăl”, de la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, regia Radu Iacoban și „Mama”, de la Teatrul „Nottara” din București , regia Cristi Juncu și premiera națională a spectacolului „Fiul”, producție a Trupei Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria, în regia lui Bobi Pricop. Spectacolele au fost primite de către publicul orădean cu entuziasm și emoție. Felicitările din partea spectatorilor pe rețelele de socializare nu au întârziat să apară, iar primele reacții pozitive în presă pentru premiera Trupei Iosif Vulcan nu s-au lăsat așteptate.

A doua parte a festivalului a fost dedicată Trupei Iosif Vulcan și a reunit trei dintre cele mai reprezentative spectacole din ultima stagiune: „Vinegar Tom”, „Genul acuzativ” și „Opera de trei parale” și o premieră „Până când moartea ne va despărți (Liselotte și luna mai)”, care s-a desfășurat în prezența autorului.

Interesul pentru spectacole a fost unul ridicat, atât în rândul publicului matur, cât și în cel al tinerilor. Cele două premiere ale Trupei Iosif Vulcan s-au jucat cu casa închisă, iar biletele s-au vândut imediat după ce au intrat în vânzare.

Programul festivalului a fost completat de două evenimente conexe: lansarea de carte „Ariel din spatele scenei”, volum coordonat de Elisabeta Pop și Raluca Sas Rădulescu, la care au fost prezenți oameni de teatru și litere, jurnaliști, dar și spectatori iubitori de teatru, și de întâlnirea cu autorul textului „Liselotte și luna mai”, dramaturgul Pozsgai Zsolt, care ne-a vorbit despre teatru, film, dramaturgie, sursa de inspirație a piesei „Liselotte în luna mai” și bucuria de a crea.