Horia Mihail, în concert alături de orchestra filarmonicii - Lucrări de Grieg & Rahmaninov
Pianistul Horia Mihail va concerta alături de orchestra filarmonicii orădene, joi, 29 septembrie, de la ora 19.00, în sala „Enescu - Bartók”, sub bagheta maestrului Romeo Rîmbu.
Din program vor face parte lucrările: Edvard Grieg - Concert pentru pian și orchestră în la minor, op. 16, și Serghei Rahmaninov - Simfonia nr. 2 în mi minor, op. 27.
Romeo Rîmbu este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea și profesor universitar în cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea.
Muzician complex, Romeo Rîmbu acoperă o arie largă a manifestării artistice, colaborând ca oboist cu diferite formaţii şi orchestre în România, Germania, Italia, Grecia, Spania, Franţa, Elveţia, fiind multiplu laureat al concursurilor naționale de specialitate. În ipostaza de șef de orchestră, Romeo Rîmbu acordă o atenție deosebită perfecționării artei dirijorale încă din anul 1990, odată cu participarea la un curs de specializare în cadrul Academiei „Ottorino Respighi” din Roma. În perioada 1991-1993, a studiat dirijatul la Oradea, iar în 1995, a obţinut o bursă oferită de Guvernul italian, pentru a se perfecţiona la Academia din Pescara. Un an mai târziu, Romeo Rîmbu a fost invitat la Budapesta de către Maestrul Erich Bergel la un curs individual de perfecţionare.
Dirijând peste 1000 de concerte pe patru continente, în Europa, SUA, Brazilia, Japonia şi Coreea de Sud, la pupitrul unor reputate ansambluri simfonice, Romeo Rîmbu a susţinut concerte în săli prestigioase ale lumii. A fost membru unor comisii de jurizare ale concursurilor internaţionale de interpretare la Mazara del Vallo, Marsala, Erice şi Tokyo, alături de personalităţi, precum Agostino Orizio sau Aldo Ciccolini. Punând în valoare creaţia compozitorilor ce au activat la Oradea (M. Haydn, W. Pichl şi K.D. von Dittersdorf), maestrul Romeo Rîmbu a realizat cinci CD-uri editate de Casa de discuri Olympia din Londra - imprimări cotate cu patru şi cinci stele de către critica de specialitate londoneză, fiind recomandate ca imprimări de referinţă. De altfel, muzicianul promovează şi muzica nouă, fiind interpretul preferat al compozitorului italian Luciano Simoni, imprimând cu filarmonica din Târgu-Mureş şapte CD-uri la Casele de discuri Inedita și Agora.
Pianistul Horia Mihail
Cu Concertul în Re major, de Joseph Haydn, interpretat la vârsta de 10 ani, pianistul Horia Mihail şi-a făcut debutul în oraşul natal, Braşov. De atunci, a mai susţinut peste 200 de concerte, cu majoritatea orchestrelor simfonice din România, incluzând Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti şi Orchestra Naţionala Radio. Pianistul Horia Mihail a susţinut şi recitaluri solo sau de muzică de cameră în România, Italia, Anglia, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda şi Statele Unite. A colaborat cu artişti cunoscuţi, precum: Lory Wallfisch, Robert Merfeld, Alexandru Tomescu, Peter Zazofsky, Andres Diaz, Răzvan Suma şi Nathaniel Rosen. A studiat cu prof. univ. dr. Stela Drăgulin la Braşov şi cu prof. univ. dr. Constantin Ionescu-Vovu la Academia de Muzică din Bucureşti. A urmat apoi cursurile Universităţii din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson. În 1999, a primit Artist Diplomade la Boston University, unde a studiat cu Anthony di Bonaventura.
Horia Mihail a primit Premiul I la toate concursurile de pian la care a participat. A beneficiat de bursa Kate Neal Kinley Memorial Fellowship şi a primit burse complete la toate instituţiile de învăţământ superior pe care le-a urmat. În 1999, a primit premiul Esther B. & Albert S. Kahn Career Entry Award.
Horia Mihail a înregistrat pentru diverse posturi de radio şi televiziune din România, Belgia, Anglia, Statele Unite şi Vocea Americii.
Sponsor principal al concertului de joi: Astoria & Queen Mary.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.