Ediția cu numărul 9 a Festivalului de Artă Naivă a debutat joi, 13 octombrie, la Muzeul Țării Crișurilor. 23 de artiști din țară prezintă pe simezele orădene 110 lucrări de pictură pe pânză (acrilic şi ulei), grafică (acuarelă, cerneală, linogravură), pictură pe carton şi pe sticlă, precum şi tapiserie.

 

Mircea Stroe, președintele Asociației Artiștilor Naivi din România, a inaugurat expoziția, arătând că au trecut nouă ani de când a început la Oradea acest demers cultural unic în România.

„Aştept cu nerăbdare ediţia a zecea, aniversară, şi sunt foarte bucuros că am reuşit să ajungem până aici. Nu întâmplător, pentru că întotdeauna am avut alături de noi parteneri care să susţină acest demers cultural”, a mai spus Mircea Stroe.

Alături de el, s-a aflat criticul de artă dr. Ramona Novicov, care a remarcat în tablouri bucuria de a trăi a autorilor și faptul că aceștia nu s-au cenzurat în redarea prin artă a sentimentelor.

„Aici nu este nicio cenzură, asta mi se pare remarcabil. Oamenii aceştia nu se cenzurează, îşi dăruiesc întreaga fantezie, întreaga putere de a observa şi de a degusta lumea”, a menționat criticul de artă.

Mircea Stroe l-a mai avut în dreapta sa pe Florin Mariș Hinsu, fostul director al Centrului de Cultură al Judeţului Bihor, la stânga, pe muzeografii Lavina Ungureanu şi Darius Martin, în calitate de gazde. Nida, soția lui Mircea, și micuțul Deniz Altay, fiul lor, au fost nelipsiți de la eveniment.

Momentul muzical al vernisajului a fost admirabil susținut la vioară de Fodor Jozsef, absolvent al Conservatorului de Muzică din Cluj şi membru al Filarmonicii de Stat Oradea.

Expoziția poate fi vizitată până în 8 noiembrie, la Muzeul Țării Crișurilor, strada Armatei Române nr. 1/ A.

Artiştii expozanţi sunt: Lucia Conţan, Camelia Constantin, Mircea Cojocaru, Cristina Baraga, Costel Bogatu, Paula Iacob, Lucica Ciobanu, Maria Ghercă, Nicolae Pătru, Salomeea Andronic, Radu Fetke, Rozica Măldărăşeanu Miclescu, Genoveva Popa, Dan Bîrsan, Ion Alupoaie, Constantin Simion, Maria Caciora Taşnicu, Elisabeta Arhip, Cristinel Hîrtie, Viorel Cristea (1947 – 1992) din colecţia dr. Sorin Râmneanţu, Ion Niţă Nicodin (1909 – 1980) din colecţia Vasile Savonea, Ioan Măric şi Gheorghe Ciobanu.

Organizatorii evenimentului sunt: Asociaţia Artiştilor Naivi din România, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Primăria Oradea, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Fundaţia Comunitară Oradea, Interregional Călători, Liceul de Arte, Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Liceul Episcop Roman Ciorogariu şi Colegiul Naţional Onisifor Ghibu.

Foto: Muzeul Ţării Crişurilor