Evenimentul va debuta vineri, 16 septembrie, cu un schimb de experiență, prin care elevii care studiază în școli cu predare în limba slovacă își vor prezenta prin viu grai cultura și tradițiile.

 

Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea), Primăria Municipiului Oradea și Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România, cu sprijinul Departamentului pentru slovacii din diaspora din cadrul Guvernului Slovaciei organizează în intervalul 16-18 septembrie evenimentul „Zilele Culturii Slovace”, în Cetatea din Oradea, cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Slovace.           

Evenimentul va debuta vineri, 16 septembrie, cu un schimb de experiență prin care elevii care studiază în școli cu predare în limba slovacă (Liceul Teoretic „Jozef Kozacek” Budoi, Școala Gimnazială Făgetu, Școala Gimnazială Șinteu, Școala Primară Valea Cerului, Școala Primară Vărzari) își vor prezenta prin viu grai cultura, tradițiile, identitate și școala de unde provin, de care sunt atât de mândri, către elevi din școli cu predare în limba română din Oradea (Colegiul Național „Onisifor Ghibu”, Școala Gimnazială nr.16, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul „Don Orione”, Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, Școala Gimnazială nr. 11, Școala gimnazială „Dimitrie Cantemir” și Școala Gimnazială „Dacia”). Schimbul de experiență dintre școli va fi urmat de spectacole de dans în Cetate, ocazie cu care se vor împărți și invitații pentru ziua următoare.

Sâmbătă, 17 septembrie vor avea loc manifestări culturale în Cetatea Oradea, precum dansuri și cântece tradiționale slovace, concursuri gastronomice, produse culinare tradiționale slovace, dar și concerte unde ne vor încânta formațiile Čardáš din Abova și Kollárovci.

„Alături de un program cultural artistic de dansuri și cântece tradiționale slovace, în cadrul manifestărilor, va fi organizat și un concurs gastronomic național, unde vor fi prezentate produse culinare tradiționale slovace din Bihor, găluștele slovăcești cu brânză, plăcintele slovăcești din cartofi și ciorbă tradițională de varză cu afumătură”, anunță Adrian Miroslav Merka, președintele Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România.

Evenimentul se va desfășura după următorul program: între orele 09.45-10.00 - sosirea invitaților în Cetatea Oradea; orele 10.00-10.30 - deschiderea concursului de gastronomie; orele 11.00-13.00 - concurs de preparat ciorbă tradițională slovacă de varză cu afumătură; orele 13.00-15.00 - concurs de făcut plăcinte slovăcești din cartofi; orele 15.00-17.00 - concurs de făcut găluște slovăcești cu brânză.

Zilele Culturii Slovace vor continua între orele 15.00-18.00, cu un program cultural-artistic de cântece și dansuri specifice, iar între orele 18.30-19.00, vor fi premiați participanții la concursul gastronomic.

Seara, de la ora 19.00 la 20.00, va avea loc un concert susținut de „Kollárovci” din Slovacia, iar între orele 20.00-20.45, va evolua formația Čardáš din Abova, Slovacia.