La Galeria de artă Reperaj din Cetate, vineri, 11 decembrie, a avut loc vernisajul expoziției /in progress/. Expoziția oferă iubitorului de artă orădean șansa de a lua contact cu creații care apațin unei modalități de expresie strict contemporană (instalația artistică) și care reușesc să captiveze privitorul și să-l transforme într-un participant.

 

Vineri, în Galeriile Reperaj Cetate, a avut loc finisajul unei expoziții inedite, „/in progress/”, artiști expozanți fiind: Alexandru Antik, Zsolt Bodoni, Andrea Enikő Buzási, Erzsébet Dobos, Tiberiu Fekete, Zoltán Imre, Rodica Indig, Diana Kovács, Katalin Márton,  Mihály Murányi-Mátza,  Barna Péli, Ludovic Zoltán Pongrácz.

„Oricât de diferite ar părea, arta și știința se înrădăcinează într-o aceeași neobosită căutare a adevărului, iar în această căutare, artistul, la fel ca omul de știință, experimentează. (…) Artiștii paticipanți la această expoziție sunt invitați să mediteze tocmai asupra acestui travaliu al căutării, al permanentei experimentări și să ne (re)amintească faptul că destinul artei se joacă în spațiul intermediar dintre materie și formă, aparență și idee”, spune Ștefan Gaie, curatorul expoziției.

De ce creează artiștii instalații? Cum se justifică acestea? În esență, instalația se justifică atunci când artistul simte că mediile tradiționale ale picturii și sculpturii nu sunt suficient de adecvate pentru ceea ce vrea el să exprime. Instalația, pe de altă parte, apare și ca o revoltă împotriva discursului artistic tradițional, propunându-și să readucă arta mai aproape de o experiență intuitivă, astfel încât să se conecteze mai direct cu realitatea privitorului. Tehnicile utilizate au potențialul de a implica activ publicul, transformând privitorul pasiv într-un participant activ.

Este remarcabil modul în care artiștii participanți la această expoziție au reușit să deschidă propunerea curatorială înspre zone pe care conceptul propus de curator nici nu le bănuia inițial. Toate lucrările, fără excepție, chiar dacă rămân în raza conceptului propus, au o serie de conotații de profunzime care le face deschise pentru multiple interpretări pe care publicul este invitat să le descopere.