Luni, 15 iunie, în Sala Festivă a Protopopiatului Ortodox a avut loc lansarea volumului de poezie "Plăpânde flori de amărăciuni", a profesorului Ioan Baba Armânescu. Volumul este cea de-a 13-a apariţie editorială a profesorului şi a fost prezentat de criticul Miron Blaga.

La cei 81 de ani, Ioan Baba Armânescu este neobosit în a-şi aşterne gândurile pe hârtie. Mărturie în acest sens este recenta apariţie a volumului "Plăpânde flori de amărăciuni". Cartea a fost lansată luni, 15 iunie, în Sala festivă a Protopopiatului Ortodox, fiind prezentată de criticul Miron Blaga.

În viziunea criticului Blaga, poetul Ion Baba Armânescu aparţine generaţiei anilor '60, alături de Nicolae Labiş, Marin Sorescu, Adrian Păunescu, Ana Blandiana sau Nichita Stănescu. "Ioan Baba Armânescu scrie o poezie tradiţională, care poate fi lecturată într-o cheie clasică, modernă. Sugestia este una dintre armele sale importante din comunicarea lirică", a spus Miron Blaga. "Plăpândele flori de amărăciuni sunt de fapt de o putere evocatoare deosebită. Poezia lui se hrăneşte cu mari întrebări filosofice. Poetul face apel la antichitate, zei, semizei şi eroi.

O altă latură importantă în creaţia lui Ioan Baba Armânescu este patriotismul, dar nu în sensul brut, ci în sensul unui naţionalist care se simte la el acasă", a mai precizat Blaga. Criticul a mai subliniat disponibilitatea spre religios a autorului, originalitatea şi onestitatea versului. "Pentru a fi original, poetul recunoaşte că nu poate zbura cu aripi de împrumut. Deci, refuză asimilarea şi aşezarea sub orice tutelă", a explicat Miron Blaga. Nu în ultimul rând, în volumul lui Ioan Baba Armânescu cititorul va regăsi şi prezenţa discretă a poeziei de dragoste.

"Plăpânde flori de amărăciuni" a văzut lumina tiparului la Editura Primus şi îmbie cititorii orădeni cu 70 de poezii, creaţii care, în viziunea lui Miron Blaga, stau „sub semnul zodiei eminesciene".