Criticul şi istoricul literar Ion Simuț va vorbi despre „Prezentul și viitorul istoriei noastre literare” în cadrul ciclului de conferințe „Literatură și istorie” organizat de Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Cluj, la finele lunii martie.

Ion Simuţ va fi prezent joi, 31 martie, la sediul Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România. Conferința va fi urmată de lansarea noii sale cărți apărute la Editura Școala Ardeleană: „Cum se scrie istoria literară”.

„De unde vine şi încotro se îndreaptă istoria literară? Dinspre istorie - ar fi un răspuns; dinspre critica literară - ar răspunde alţii, cei mai mulţi. Pledoaria mea nu e o noutate. Ba ar putea fi înţeleasă ca o întoarcere la originile istoriei literare, la locuri prin care a mai rătăcit şi la experienţe pe care le-a mai încercat. Acest nou expansionism al istoriei literare sau dorinţa de diversificare au mai fost duse până în pragul declanşării unei crize de identitate. Reacţia de restrângere a câmpului sau de aplicaţie la evoluţia internă a literaturii, adică la o istorie estetică, a venit firesc după aventurile anterioare, dar i-a adus alt risc, acela de îngustare a orizontului. La noi, istoria literară a fost prea multă vreme numai estetică, menţinută sub obedienţa călinesciană, şi de aceea există pornirea firească de eliberare şi expansiune.

Nu e mai firească racordarea istoriei literare la Istorie, nu la critica literară? Înseamnă să o mutăm dintr-o vasalitate în alta? Întrebarea merită să fie pusă şi să aibă un răspuns. De aceea m-am conectat la reflecţiile istoricului francez Paul Veyne din cartea sa Cum se scrie istoria, apărută în 1971 la Paris şi în 1999 la Bucureşti. Am prelungit sau am translat gândurile de acolo, aici, în Cum se scrie istoria literară, tot fără semnul întrebării, adică într-un sens analitic, nu prescriptiv sau tehnic.” (Ion Simuţ)

Cartea e disponibilă atât în format tipărit, cât și în ediție digitală. Cartea e disponibilă în format tipărit (aici) și în ediție digitală (aici).