Două lucrări de o deosebită frumusețe vor fi prezentate în cadrul concertului simfonic de joi, 1 aprilie, de la Filarmonica orădeană. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mihnea Ignat, iar solistul invitat al concertului, pianistul Székely Attila (Germania).

Din program vor face parte lucrările: P. I. Ceaikovski - Concert nr. 1 pt. pian și orchestră în si bemol minor, op. 23 și W. A. Mozart - Simfonia nr. 36 „Linzˮ în Do major, K. 425.

„Înregistrarea concertului de joi, 1 aprilie, va fi disponibilă pe pagina Facebook a filarmonicii (facebook.com/fila.oradea) și pe canalul Youtube (youtube.com/user/FilaOradea), începând de vineri, 2 aprilie”, anunță, printr-un comunicat de presă, Kurucz Tibor, directorul artistic al Filarmonicii orădene.

Dirijorul Mihnea Ignat

Născut la Craiova în 1980, Mihnea Ignat este unul dintre principalii dirijori români ai generației sale. În prezent, este director muzical al Operei Naționale Române din Timișoara, dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Elche (Spania) și dirijor invitat permanent al Operei Naționale din București. A fost dirijor principal și director artistic al Orchestrei Filarmonice a Universității din Alicante (Spania), între 2005 și 2017, și dirijor asociat al Orchestrei Simfonice Naționale din Republica Dominicană în stagiunea 2009/2010. În octombrie 2010, dirijorul a câștigat Premiul Special al Filarmonicii Toscanini în cadrul Concursului Internațional de Dirijat „A. Toscanini” ce a avut loc la Parma (Italia). De asemenea, a fost semifinalist în cadrul concursurilor internaționale „D. Flick” (Londra, 2008) și „G. Solti” (Frankfurt, 2008). Între 2009 și 2014, a lucrat ca asistent al maestrului D. Kitajenko cu orchestre precum Orchestra Filarmonicii din Berlin, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Filarmonica din München sau Filarmonica din Zagreb, printre altele. Totodată, a fost asistent al dirijorilor Jesús López Cobos și al lui Josep Pons. Printre orchestrele cu care artistul a colaborat și continuă să colaboreze se numără Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii de Madrid (Spania), Orchestra Simfonică Națională a Irlandei (RTÉ), Orchestra Simfonică Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Filarmonică Zagreb, Filarmonica Toscanini (Parma, Italia), Orchestra Sinfonică Regală din Sevilla (Spania), Orchestra Simfonică din Castilia și Leon (Spania), Filarmonica Regală din Galicia (Spania), Orchestra Filarmonică din Málaga (Spania), Orchestra Simfonică din Murcia (Spania), Orchestra Simfonică din Bilbao (Spania), Orchestra Filarmonică din Sarajevo (Bosnia), Orchestra Simfonică „Freixenet” a școlii de muzică „Reina Sofía” din Madrid și marea majoritate a orchestrelor simfonice din România. Mihnea Ignat este o prezență constantă și pe scenele lirice, fiind director muzical al Operei Naționale Române din Timișoara și dirijor invitat permanent al Operei Naționale din București, unde dirijează în mod regulat titluri precum: Nabucco, Cavalleria Rusticana, Pagliacci, Otello, L’Elisir d’Amore, Il Trovatore sau Nozze di Figaro etc. În septembrie 2018, sub conducerea sa muzicală, a avut loc premiera operei Otello de G. Verdi, în regia lui Giancarlo del Mónaco. A colaborat, pe scena de concert, cu mari soliști precum: Juan Diego Flórez, Jerome Lowenthal, John O’Conor, Stefan Milenkovich, Ning Feng, Liviu Prunaru, Lina Tur Bonet, Renata Pokupic, Miguel Ángel Estrella, Viktor Derevianko, Alexandru Tomescu sau Erzhan Kulibaev, printre alții. Mihnea Ignat este absolvent al secției de Dirijat Orchestră a Universității Naționale de Muzică din București (România), unde a studiat și compoziția.

Solistul invitat

Pianistul Székely Attila s-a născut în 1974, la Târgu Mureș. După absolvirea în 1993 a Liceului de Muzică din orașul natal, și-a continuat studiile la Academia de Muzică din Budapesta, la clasa prof. Jandó Jenő, urmând să absolve în 2000 Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea prof. dr. Adriana Bera. A terminat cursurile de masterat la Academia de Muzică din Trossingen (Germania), la clasa prof. Tomislav Baynov și Amirás Gábor. În 2002, a obținut premiul și bursa DAAD (Germania). A urmat cursurile de perfecționare ale maeștrilor Arkadi Sevidov, Malcolm Bilson, Cordelia Höfer și Amirás Gábor. În 1999, a obținut premiul I al Concursului „Chopin” din București și premiul III al Concursului Internațional „Jeunesses Musicales”. În calitate de solist concertist, a avut apariții în numeroase concerte în Germania, Elveția, Italia, Marea Britanie, SUA, Franța și în Scandinavia, precum și cu orchestre importante din România. În cadrul Festivalul Internațional „Mozart” din Cluj-Napoca, susţine concerte alături de artişti internaţionali de renume, printre care: Robert Levin, Jaap Schröder sau Malcolm Bilson. Din 2017, realizează, la casa de discuri Centaur Label Inc. din SUA, împreună cu violonistul Artur Kaganovskiy, înregistrarea Sonatelor pentru vioară și pian de J. Brahms, C. Franck, Cl. Debussy, precum și a Sonatinelor de Fr. Schubert. Stabilit în Berlin, pianistul desfășoară și o intensă activitate pedagogică la „Akademie für Künste Berlin”.