Ediția a IX-a a Festivalului coral Francisc Hubic va avea loc joi, 14 octombrie, de la ora 19.00, la Filarmonica de Stat Oradea.

 

„Festivalul Coral Francisc Hubic, organizat anual de Episcopia Greco-Catolică de Oradea, își propune să facă cunoscut publicului larg, prin concerte, mai ales, muzica corală sacră, în general, și a lui Francisc Hubic, în mod special”, anunță Rodica Indig, consilier cultural EGCO.

Francisc Hubic (1883-1947) a fost compozitor, dirijor și preot greco-catolic, având o contribuție deosebită la dezvoltarea muzicii corale românești, de aceea acest festival îi poartă numele. Dincolo de activitatea sa de compozitor, Francisc Hubic a fost dirijor al corului Unirea al Catedralei Greco-Catolice Sfântul Nicoale din Oradea și, în această calitate, de dirijor și compozitor, a introdus Liturghia interpretată de cor și  orchestră în biserici. A fost o activitate de pionierat și o mare contribuție la viața culturală a orașului.

De-a lungul timpului, în festival, care, în acest an, a ajuns la cea de-a XI-a ediție, au evoluat formații corale locale și naționale. În 2019, la cea de a X-a ediție, cu prilejul Centenarului orădean, a fost invitat Corul Național de Cameră Madrigal-Marin Constantin și, de atunci, „Cuvine-se cu adevărat”, de Francisc Hubic, face parte din repertoriul acestora.

„În acest an, ediția a XI-a a festivalului este dedicată memoriei compozitorului Sigismund Toduță, de la a cărui dispariție se împlinesc 30 de ani. Va fi organizată o conferința online, joi, 14 octombrie, de la ora 10.00, cu tema „Sigismund Toduță – omagiu la 30 de ani de la trecerea în eternitate”. Conferențiari vor fi prof. Constanța Cristescu și Mihai Ghircoiaș. Cu acest prilej, va fi și un eveniment editorial, în cadrul căruia vor fi lansate două caiete de partituri”, menționează Rodica Indig, adăugând că Festivalul coral Francisc Hubic este marcă înregistrată.

Prin implicarea Consiliului Județean Bihor,  Filarmonicii de Stat Oradea, Primăriei Oradea și a celor de la Visit Oradea, Sala Enescu-Bartok va găzdui joi, 14 octombrie, de la ora 19.00, un regal de muzică corală, sub bagheta dirjorului Romeo Rîmbu.

Protagoniștii acestui concert vor fi: soprana Oana Trîmbițas, altista Iulia Merca, tenorul Cristian Mogoșan, alături de Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea. Din program vor face parte: Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur pentru Cor și Orchestră, de Francisc Hubic, și Miorița - Baladă Oratoriu pentru soliști, cor mixt și orchestră.