Un eveniment editorial deosebit va avea loc joi, 3 octombrie, de la ora 17.00, la Cercul Militar Oradea, str. Mihai Eminescu nr. 5.

Oaspete de onoare va fi George Roca, poet, eseist, jurnalist australian, de baștină din Oradea care va lansa vol. 3 - cu o prefață de Maria Angela Glodici și vol. 4 cu o prefață de Emilia Stroe-Țena, din antologii de interviuri „De vorbă cu stelele”, apărute la Editura Academiei Româno-Australiene, Sydney, 2024. Despre cele două volume și autorul lor vor vorbi: av. dr. Pașcu Balaci, ing. Miorița Săteanu.

În partea a doua a evenimentului vor fi lansate cele două volume semnate de col. dr. Constantin Moșincat: „Pași pe caldarâm. Românii sub coroana habsburgică”, vol.2, 530p.  și „Sacrificiul. De la Oarba la Carei”, ambele apărute la editura Aureo, Oradea, 2024. Volumul este prefațat de prof. Ion Măldărescu și general Lt/ dr. Grigore Stamate, iar postfața este semnată de col. conf. univ. dr. Aurel V. David. Editorul pr. Ștefan Avram va face referiri la ambele volume, precum și la impresii de primă lectură. Dr. Augustin Țărău va spicui din impresiile specialistului față de o problematică trecută adusă în actualitate de autor. Părintele Protopop Dorel Octavian Rusu se va referi la sacrificiul ostașilor Diviziei 11 Infanterie, al căror urmași s-au stabilit la Oradea, din 1951, și care s-au sacrificat pentru libertatea țării în urmă cu 80 de ani. Publicul va cunoaște și punctul de vedere al autorului, dr. Constantin Moșincat, ca o completare la Vol.1 „Încrustări istorice. de la Pacea de la Viena 1815 la diktatul de la Viena 1940”.

Cetatea Cavalerilor - Jubileu 50

Revista Cetatea Cavalerilor, de istorie și cultură, este oficiosul Asociației naționale a Cavalerilor de Clio, organizație neguvernamentală, apolitică, cu personalitate juridică, apărut online pe platforma: www.biblioteca-cavalerilor.ro, în urmă cu 5 ani, iar în luna octombrie face 50 de numere consecutive. Structurată pe șase teme: Numele de român, Națiunea română, Salonul cavalerilro; Documente, Opinii - cu și fără pardon, Recomandări, are ca bilanț: peste 1500 de semnatari și peste 12.000 pagini. Între semnatari sunt: acad. Ioan Aurel Pop, membri ai Academiei Oamenilor de Știință: Prof. univ. Ioan Scurtu - comandor. prof. univ. dr. Jipa Rotaru, prof. univ dr. Mihai Drecin; prof. univ. dr. Mircea Popa, Gl. prof. uiv. Dr. Lazăr Cârjan, Gl. Dr. Grigore Stamate, Prof. Dr. Gh. C. Nistoroiu, Dr. Augustin Țărău, George Roca, dr. Pașcu Balaci, Ing. Angela Faina (37 episoade: Epopeea Mihai Viteazul, eroul nostru național). Cetatea Cavalerilor la jubileu de 50 de numere va fi susținută cu argumente de Gl. prof. univ. dr. Lazăr Cârjan și lector univ. dr. Cristina Liana Pușcaș.