Melomanii orădeni sunt invitați joi, 6 decembrie, de la ora 19.00, în Sala „Enescu-Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea, unde vor fi întâmpinați cu noi surprize, adevărate „bijuterii muzicale”.

Din program vor face parte lucrările: „Opale concerto pentru acordeon”, de Richard Galliano și „Oblivion”, de Astor Piazzolla. În cea de-a doua parte a concertului vor putea fi audiate „bijuterii muzicale” din creația compozitorilor Giuseppe Verdi, Vincenzo Bellini, Antonín Dvořák, Claude Debussy, Jules Massenet, Alfredo Catalani și Léo Delibes.

Dirijorul invitat al concertului este Valentin Doni, muzician complex, cunoscut în triplă ipostază: dirijor, compozitor şi interpret. A urmat cursurile Institutului de Arte „Gavril Musicescu” din Chişinău, între 1973 şi 1978, la clasa de dirijat a profesorului Isai Alterman şi la cea de compoziţie a profesorului Pavel Rivilis. În calitate de instrumentist, contrabas şi vioară, a activat în Orchestra de muzică populară „Folclor”, „Mărţişor” şi în Orchestra Naţională de Cameră din Republica Moldova. În calitate de contrabasist a colaborat cu orchestra filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, România şi Orchestra Simfonică Europeană din Spania. În perioada 1991 - 2004, a fost dirijor permanent al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale din Republica Moldova, din 1998 până în 2004 deţinând și funcţia de director artistic şi prim dirijor. Din 1993, Valentin Doni a dirijat în România orchestrele filarmonicilor din Bucureşti, Iaşi, Bacău, Constanţa, Ploieşti, Sibiu, Arad, Târgoviște, Botoşani, Brașov, Timișoara, Oradea, Cluj etc. De asemenea, a fost invitat să dirijeze orchestre din Franța, Italia, Slovacia, Rusia și Bulgaria. Actualmente, Valentin Doni este dirijor permanent la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău.

Soliștii invitați în concertul de joi seara sunt Eugen Negruță, acordeon (Republica Moldova) și Diana Axentii, soprană (Franța). Eugen Negruță, născut la Chișinău, în anul 1980, obține o aleasă instruire muzicală la Liceul de Muzică „Serghei Rahmaninov” și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. În anul 2003, a fondat Ansamblul de Acordeoniști „Concertino”, care actualmente activează în cadrul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău. Împreună au susținut numeroase concerte pe prestigioase scene din Danemarca, Franţa, Italia, Austria, Polonia, Belgia, Lituania, Germania, România, China, Canada. Eugen Negruță susține numeroase recitaluri și concerte solo. A concertat cu Orchestra Națională de Cameră din Republica Moldova, Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Pitești, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale din Chișinău, Orchestra Amadeus; L&V Piano Duo (Dubai 2013 și 2018). Realizează constant numeroase turnee în România cu maestrul Tudor Gheorghe.

Solista invitată, Diana Axentii, a realizat numeroase concerte în Olanda, Anglia, Belgia, Franţa şi SUA. A absolvit Colegiul „Ștefan Neaga”, apoi şi-a continuat studiile la Conservatorul Național din Lyon (Franța). Deține numeroase premii bine meritate: UPMCF din Paris, Competiția „George Enescu” din București, Concurs Internațional „Montserrat Caballé” din Andorra și „Queen Elisabeth” din Bruxelles. A participat la masterclass-uri susținute de Gundula Janowitz, Gwyneth Jones, Thomas Quasthoff, Brigitte Fassbaender, Edith Mathis, Grace Bumbry, Régine Crespin, Nicola Beller Carbone, Margaret Honig. A urmat stagii de pregătire în Studioul Operei din Lyon şi în Atelierul Liric al Operei din Paris, obținând premii și la Academiile de vară din Verbier și Aix-en-Provence. Abordează un bogat repertoriu, interpretând roluri din opere celebre: Cherubino (Nunta lui Figaro), Mercédès (Carmen), Javotte (Manon), Sélysette (Ariane și Barbă Albastră), Fenena (Nabucco), Clotilde (Norma).