În sala de concerte „Enescu - Bartók” a filarmonicii, joi, 19 octombrie, de la ora 19.00, vor fi prezentate mai multe „Arii din opere”. Cei patru soliști invitați au ales un repertoriu care să cucerească publicul orădean, fiind compus din lucrări celebre ale repertoriului de operă.

Dirijorul Cristian Spătaru se va afla la pupitru, iar pe scena Filarmonicii de Stat Oradea vor urca soprana Ancuța Măslină - Pop, mezzosoprana Aura Twarowska, tenorul Andrei Cristian Daranyi și baritonul George Proca.

Aura Twarowska s-a născut în anul 1967, la Lugoj. A urmat Facultatea de Muzică din Timișoara, a studiat cu profesoara Ana-Stan-Slusar, perfecționându-se, ulterior, la Universitatea de Muzică din București cu profesoara Georgeta Stoleriu. Debutul său pe scena Operei Române Timișoara a fost cu rolul titular din „Carmen”, de Georges Bizet, urmând, apoi, și alte roluri de referință. În anul 2007, a devenit solistă la Opera de Stat din Viena, unde a avut ocazia să colaboreze cu dirijori iluștri, precum Zubin Mehta sau Seiji Ozawa, precum și cu soliști de renume internațional: Anna Netrebko, Kiri Te Kanawa, Dmitri Hvorostovski, Roberto Alagna sau José Cura. Repertoriul mezzosopranei este unul complex, abordând, deopotrivă, lucrări vocal-simfonice, miniaturi vocale și roluri din opere. Aura Twarowska este o prezență permanentă pe scenele din România, la Cluj-Napoca, București sau Timișoara, precum și pe scenele internaționale.

Soprana Ancuța Pop - Măslină a studiat canto și pian la Liceul de Arte din Oradea, sub atenta îndrumare a profesoarei Eleonora Pop. Absolventă a Facultății de Muzică din cadrul Universității din Oradea, unde a studiat arta cântului cu maestrul Ion Țibrea și soprana Lavinia Cherecheș, din 2001, soprana a desfășurat o bogată activitate artistică și pedagogică în țară și străinătate. Alături de corul Filarmonicii orădene, Ancuța participă la numeroase evenimente culturale de înaltă notorietate, în calitate de membră a corului și solist sopran, un exemplu fiind turneul „Morricone” din perioada 2015-2019, alături de Corul Filarmonicii din Oradea și Debrețin.

Tenorul Andrei Daranyi și-a descoperit vocația la vârsta de 26 de ani. Fiind angajat la o companie multinațională și coordonând un departament de logistică, tenorul a preferat calea muzicii. A absolvit Facultatea de Muzică din cadrul Universității de Vest din Timișoara și a fost implicat într-o serie de proiecte artistice încă din vremea studenției. S-a remarcat prin timbrul său vocal deosebit, asemănător cu timbrul cunoscutului tenor Placido Domingo.

Baritonul George Proca s-a născut la Piatra Neamț și a început să studieze pianul la vârsta de 5 ani. A absolvit Liceul de Artă „Victor Brauner” din orașul său natal și a fost admis la Universitatea de Muzică din București, precum și la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, având ocazia să fie îndrumat de profesorii Nicolae Constantinescu și Pompei Hărășteanu. De asemenea, a participat la masterclass-urile unor personalități marcante ale scenei lirice internaționale: Viorica Cortez, Marina Krilovici, Corneliu Murgu și alții. În continuare, a fost laureat la diferite concursuri din Italia și România. În prezent, repertoriul baritonului este compus din  roluri verdiene (Renato – Bal Mascat,  Giorgio Germont – Traviata sau Il Conte di Luna – Il Trovatore), precum și „Escamillo” din „Carmen” (G. Bizet) sau „Don Giovanni” din opera omonimă de Wolfgang Amadeus Mozart.

Dirijorul Cristian Spătaru, originar din Republica Moldova, se bucură deja de o carieră internațională. A absolvit Universitatea de Muzică din Viena, studiind dirijat de orchestră cu Mark Stringer și dirijat coral cu Alois Glassner, iar compoziția cu Michael Jarrell. În iunie 2021, și-a susținut examenul final de dirijat la Musikverein, în Viena, cu o lucrare din creația lui George Enescu. Printre premiile obținute se numără Premiul al II-lea la Premio Guido Cantelli, ediția 2022, și premiul pentru „Cel mai bun dirijor român”, în cadrul Competiției Internaționale de Dirijat Jeunesses Musicales la edițiile din 2019 și 2021. În urma performanțelor sale din anul 2021, a fost selectat pentru Academia de Operă Italiană Riccardo Muti din Milano, unde a avut ocazia să dirijeze două spectacole.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.