Filarmonica de Stat Oradea prezintă joi, 12 mai, publicului meloman, concertul intitulat „Mozart & Bizet”. Evenimentul va avea loc în Sala „Enescu-Bartok”, de la ora 19.00.

Așa cum reiese din titlu, lucrările prezentate aparțin celor doi compozitori, printre care se strecoară piesa Concert pentru kanun și orchestră, de Ferid Alnar. Într-o atmosferă de influență orientală, concertul se deschide cu uvertura operei Răpirea din Serai, de Wolfgang Amadeus Mozart, iar din creația aceluiași compozitor va fi prezentat Marșul turcesc. Încheierea aparține francezului Bizet, din creația căruia se va putea audia Simfonia în Do Major. Solistul serii va fi invitatul Ruhi Ayangil, la kanun, iar orchestra va fi condusă de maestrul Romeo Rîmbu.

„Concertul pentru kanun și orchestră de Ferid Alnar este o lucrare ce poate fi rar audiată. Aceasta este un exemplu perfect de piesă compusă pentru un instrument național-local, prezentată pe scenă pentru lumea largă, în formă de concert și acompaniată de orchestră de coarde”, transmit reprezentanții filarmoncii orădene.

Concertul a fost interpretat doar de către compozitor, atâta timp cât acesta s-a aflat în viață. După trecerea sa în eternitate, în anul 1978, piesa a fost preluată de Ruhi Ayangil și adusă pe scene internaționale, alături de diferite orchestre. De asemenea, interpretul a înregistrat lucrarea pe o casetă în anul 1988 pentru a menține interesul pentru compozitor și pentru piesa în sine.

Atmosfera orientală se accentuează din ce în ce mai mult pe parcursul concertului, aceasta fiind întărită și de Marșul turcesc, aparținând lui Wolfgang Amadeus Mozart. Acest marș este de fapt partea a III-a a Sonatei pentru pian nr. 11 în La Major, K. 331. Sonata a fost publicată în anul 1784, alături de alte două lucrări de acest gen și este compusă din trei părți.

Biletele au fost puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii orădene și online la: https://www.bilete.ro/mozart-bizet/