Bazilica Romano-Catolică a găzduit un concert deosebit, intitulat „Ave Maria”, un regal muzical în adevăratul sens al cuvântului.

Cu acest prilej, publicul prezent la eveniment - iubitori de muzică clasică, preclasică și romantică, a audiat, cu mare plăcere, piesele pregătite din repertoriul Concertului „Ave Maria”. Spectacolul a avut loc în perioada în care credincioșii se reculeg, cu sentimente de adorație, pentru a venera marea sărbătoare a creștinătății „Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria” - sau „Adormirea Maicii Domnului” -  cea pe care o numim Născătoare de Dumnezeu şi Pururea Fecioară Maria.

Concertul a fost un adevărat regal muzical, pentru că a transpus și transmis lumea magică şi minunată a muzicii clasice în sufletele spectatorilor. Repertoriul a constituit o adevărată revelaţie, datorită pieselor alese, datorită   confesiunii de credinţă, oglindită în sufletul autorilor lucrărilor, a celor mai semnificative, duioase și edificatoare compoziții.

Piesele, reunite sub genericul semnificativ Ave Maria, au fost alese din repertoriul compozitorilor: G. Verdi, P. Mascagni și Bihari Sandor, pentru a edifica semnificația evenimentului premergător zilei de 15 august, dedicat Sfintei Fecioare Maria, ca un omagiu adus acestei sărbători.   

Un duet deosebit de impresionant, în interpretarea tinerelor și valoroaselor instrumentiste  de Raluca Țurcanu - vioară și Ioana Voaides - pian, au oferit auditoriului, prin Sonata nr. 1 de Robert Schumann și piesa „Nigun”, o formă inedită a cântecelor religioase.

Revelaţia concertului a fost oferită de tânărul student Albert Costin, care a scos în evidenţă fineţea calităţilor interpretative dovedite prin recitalul piesei „Concerto im Stile Ungarese”, compus de Oskar Rieding.

Cvartetul, format din Eva Cotin, Albert Costin, Anca Gâncă și Ioana Gâncă, a demonstrat creativitate în interpretarea pasajelor, coloratură artistică impresionantă și, mai ales, dăruirea pentru a scoate în evidenţă minunatele acorduri şi rafinamentul dovedit prin valoarea și frumuseţea piesei prezentate.

În finalul concertului, piesa „Elegy”, a compozitorului Pyotr Ilyich Tchaikovsky, a preluat stări sufleteşti emoţionante din lumea magică a muzicii clasice, pentru pregătirea evenimentului religios al creștinătății. 

Cuvinte de apreciere pentru evenimentul oferit au fost rostite de Preasfinția Sa Episcopul Romano-Catolic Bocskei Laszlo al Diecezei Romano-Catolice. Preasfinția Sa a mulțumit organizatorilor și membrilor Filarmonicii Oradea, care au onorat, prin programul prezentat, marea sărbătoare de cinstire a Adormirii Sfintei Fecioare Maria - 15 August.

Miorița Săteanu, cetățean de onoare al municipiului Oradea, membră în Forumul Ecumenic al Femeilor Creștine din România