La Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” - Cartea lunii
Universitatea din Oradea, prin Școala Doctorală, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, vă invită luni, 24 aprilie, de la ora 18.00, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, la un nou eveniment din seria Cartea lunii.
De data aceasta, va fi prezentat un volum de istorie instituțională, „Evoluția Școlii Române de la Roma în timpul directorului Vasile Pârvan”, autor fiind dr. Constantin Liviu Demeter, istoric, Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” Oradea-Chișinău. Povestea Școlii Române de la Roma a început în anul 1922 ca o viziune îndrăzneață a două instituții de la București: Academia Română, prin academicianul și arheologul Vasile Pârvan, împreună cu susținătorul său financiar, Banca Națională a României, prin Guvernatorul și mecena Mihail Oromolu. Aceste instituții și-au imaginat un somptuos edificiu ridicat în centrul Romei, cu funcția de internat pentru tinerii români sosiți în capitala italiană la studii postuniversitare. Instituția s-a numit Școala Română de la Roma și a devenit rapid un simbol al prosperității științifice în domeniile Arheologie, Istoria Artei, Istorie, Filologie și alte direcții de cercetare în domeniul științelor umaniste.
Prin construcția palatului Școlii Române de la Roma între anii 1927-1933, pe cheltuiala Băncii Naționale a României, instituția bancară a devenit unul dintre principalii promotori ai tinerilor care s-au specializat în străinătate în perioada interbelică, investind în visurile tinerilor pentru un viitor mai bun, stimulând cercetarea științifică și prin excelență, jucând un rol esențial în viața culturală a țării.
Vasile Pârvan, academician, întemeietorul arheologiei moderne din România, a fost cel care a coordonat buna funcționare a Școlii Române de la Roma, de la înființare până la decesul său prematur. Contribuția sa ni se arată în volumul istoricului Constantin Liviu Demeter, publicat la Editura Universității din Oradea, 2022 și care va fi prezentat luni, 24 aprilie, la ora 18.00, la sediul Muzeului Memorial „Aurel Lazăr” din Oradea.
Moderatorul evenimentului va fi prof. univ. dr. Sorin Șipoș, Director al Școlii Doctorale de Istorie a Universității din Oradea, iar invitați, prof. univ. dr. Mihai Drecin, de la Universitatea din Oradea, și istoricul Cristian Păunescu, consilier al Guvernatorului Băncii Naționale a României, acad. Mugur Isărescu.
Intrarea la eveniment este liberă!
Comentarii
Nu există nici un comentariu.