Ajuns la ediția a II-a, concursul școlar județean „Et en plus, je parle français!”, a fost dedicat anul acesta cărții, prilej de celebrare a valorilor culturii și civilizației francofone. Cele mai bune dintre lucrările înscrise pentru Secțiunea de Creație – portrete de scriitor francofoni - au fost expuse și pot fi vizitate la Oradea Plaza.

 

Lucrările înscrise pentru Secțiunea de Creație au presupus realizarea unui portret de scriitor francofon în format A3 - hârtie (acuarelă, creion, colaj, cărbune etc.) versus un scurt text sau un slogan în limba franceză. Concursul s-a adresat elevilor din învățământul preuniversitar al județului Bihor, pe categorii de vârstă. Profesoarele Nada Panait, de la Liceul de Arte, și Florina Iepure, de la Asociația Culturală Art Flora, au evaluat lucrările și au selectat 20 de creații în vederea organizării expoziției. Oradea Plaza găzduiește expoziția de lucrări plastice ale elevilor din învățământul preuniversitar al județului Bihor, până pe 15 aprilie.

„Chiar dacă redarea unui portret în grafică/culoare implică mult studiu anatomic și psihologic, elevii participanți la secțiunea de Creație, au dat dovadă de sensibilitate față de opera scrisă a scriitorilor francofoni preferați, cât și de gestica plastică aplicată pe hârtie cartonată sau pânză”, a spus Florina Iepure, care i-a felicitat pe elevi pentru simțul artistic și a apreciat această apropiere dintre arta plastică și cea a scrisului în limba franceză.

,,Promovarea scriitorilor de expresie franceză, dezvoltarea interesului pentru literatura din spațiul francofon constituie scopul prioritar al concursului în „2019 – Anul Cărții” prin asocierea limbajului plastic cu textul în limba franceză”, a subliniat prof. Floare Gavra, coordonatoarea concursului, care a lansat invitația tuturor orădenilor de a vizita expoziția ,,Portrait d’un écrivain francophone versus une citation en français!”

Concursul Școlar Județean „Et en plus, je parle français!” a fost implementat de prof. Gheorghe Tirla, în calitate de director, și Rodica Turcaș, în calitate de director adjunct, alături de Floare Gavra, secretar al Asociației Profesorilor Francofoni - Sucursala Bihor, în parteneriat cu 15 instituții de învățământ din județ.