Lansare de carte - Bestia de zahăr de Olga Ștefan
Librăria Cărturești Oradea, în parteneriat cu Revista de cultură „Familia”, organizează azi, 3 iulie, de la ora 18.00, lansarea cărții Bestia de zahăr, antologia de autor a poetei Olga Ștefan, apărută recent la Editura OMG.
Alături de autoare vor lua cuvântul criticul literar Radu Bejan și poetul Mihók Tamás.
„Faptul că stilul ireverențios al Olgăi Ștefan, tonul conversațional și imaginarul extravagant al textelor sale transformă această carte într-o mitologie languroasă și deopotrivă sardonică (Bestia de zahăr), care ne vorbește despre modul în care, printr-o exaltantă ușurătate verbală, poezia însăși ar putea deveni o formă experimentală de reflecție morală va fi imediat observat de către toată lumea. Mai greu însă de surprins va fi, cu siguranță, aceea că, în ansamblul scenografic al liricii postumane de azi, broderiile și volutele expresive magistral practicate în acest volum trasează un veritabil spectru existențial care se extinde de la morbiditate la artificialitate, autoarea reușind, printr-o serie de jertfe formale, să proiecteze ceea ce aș numi o mântuitoare aureolă a grandorii literare”, menţionează Alex Ciorogar.
Olga Ștefan este poetă și profesoară de limba și literatura română. A publicat volumele Toate ceasurile (Vinea, 2006), Saturn, zeul (Charmides, 2016), Charles Dickens (frACTalia, 2017), Civilizații (Paralela 45, 2020) și Resursa (Casa de Editură Max Blecher, 2022). În 2019 a obținut titlul de Doctor în Filologie. În 2021, Olga Ștefan a câștigat Premiul „Tânărul Poet al Anului”, precum și rezidența Cărturești pentru manuscrisul volumului Resursa. „Marea realizare a poeziei Olgăi Ștefan este felul aproape neverosimil în care reușește să se plieze, ca o piele inteligentă, pe afectele și aspirațiile cititorului. Nu o reprezentare a lumii, fie ea interioară sau exterioară, oferă în primul rând țesătura indeterminată a acestor versuri, ci o cutie de rezonanțe oraculare, un cloud de semnificații potențiale grație căruia propriul nostru viitor devine lizibil”, spune Andrei Doboș.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.