Sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea a fost plină marți, 21 noiembrie, la dezbaterea prilejuită de prezentarea volumului „Diplomați americani în România. 1989-2016. Analize și reflecții politice și strategice” semnată de Nicolae Toboșaru.

Alături de autor, au mai participat la eveniment decanul Ioan Horga și profesorul Mihai Drecin. Au fost abordate aspecte ce țin de viziunea SUA asupra relației de parteneriat strategic cu România, din perspectiva diplomației și diplomaților americani la București.

Cartea „Diplomaţi americani în România 1989-2016. Analize și reflecții politice și strategice este evaluarea specialistului familiarizat cu politica internațională, ce își propune să furnizeze analiza profesională și deci pertinentă a unei serii de evenimente sau acte de politică externă cu consecințe politice, economice și diplomatice pe termen mediu și lung. Lucrarea este a treia din șirul preocupărilor lui Nicolae Toboșaru, autorul fiind un bun cunoscător al modului în care se reflectă relația bilaterală româno-americană în procedura de selectare și, ulterior, în acțiunile diplomatice ale seriei de ambasadori americani numiți la București după 1989. De altfel, autorul acordă o certă abilitate acestor înalți diplomaţi în influențarea relaţiilor dintre Washington și București.

Nicolae Toboșaru este locotenent colonel în rezervă, licențiat al Academiei de Înalte Studii Militare - AISM și al Cursului postuniversitar în științe militare al AISM.

În 2006 a obţinut diploma de master în „Studii de securitate la Universitatea din București”. Din 2009 este doctor în istorie cu teza „Parteneriatul strategic dintre România și SUA - Istorie și semnificaţii geopolitice”.

Evenimentul a fost organizat de Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene al Universității din Oradea.